CrossArts transformeert van 19 augustus t/m 1 oktober met SPEEL! het terrein tussen Brack en Electron in Breda in een groeiend Doolhof van hennep met als kloppend hart het Speelhuis. Het gaat hierbij om zogenaamde vezelhennep die ruim een eeuw geleden veel gebruik werkt in de visserij voor zeilen en netten en door touwslagers. Sinds 2010 is vezelhennep herontdekt en wordt gebruikt voor duurzame vezels in o.a. de automobielindustrie, als isolatiemateriaal, veevoeder en vele andere toepassingen. Het wordt dus niet gebruikt voor wietteelt.
De grond is weken geleden ingezaaid en het Speelhuis is onder constructie: van 19 augustus t/m 1 oktober transformeert CrossArts het braakliggende terrein tussen Brack en Electron in een groeiend Doolhof van hennep met als kloppend hart het Speelhuis. Beeldend kunstenaar Krijn de Koning tekende voor het ontwerp. Tijdens een bezoek aan SPEEL! word je door de verschillende activiteiten telkens opnieuw verrast terwijl je het Doolhof en Speelhuis verkent. En je ervaart het nieuwe Havenkwartier. Een plek waar creativiteit, vergroening en duurzaam bouwen een nadrukkelijke rol zullen hebben.
Wat was het Speelhuis?
In 2009 werden tijdens een opgraving in opdracht van de gemeente Breda delen van de fundering aangetroffen van het vroegere speelhuis van de Nassaus, voorouders van de Koninklijke familie. De zonen van Willem van Oranje gaven in 1610 de opdracht voor het aanleggen dit complex met de bedoeling hun residentie Breda een nog vorstelijkere allure te geven. Het jachtslot werd opgeleverd in 1624 en stond in het midden van een zogenaamde warande: een parkachtig bos waarin wilde dieren werden gehouden. Een lange weg waarop een voorloper van het golfspel werd gespeeld –
tegenwoordig de Speelhuislaan – maakte onderdeel uit van het geheel.
In het Doolhof
Nu, 400 jaar later, wordt het stuk land tussen Brack en Electron opnieuw een plek waar vermaak voorop staat. Dwalend door het steeds hoger groeiende doolhof word je steeds opnieuw verrast terwijl je jouw weg vindt naar het nieuwe Speelhuis. Het Speelhuis is een kunstzinnige ‘remake’ van het historische jachtslot van de Nassaus in 1624. Voor de organisatie van de activiteiten in het doolhof werkt CrossArts samen met een breed netwerk van partners.
Een tipje van de sluier: Sunset Cinema van Chassé Cinema, een pop-up bibliotheek en workshops ism de Nieuwe Veste, Radio Sueno van Anna Verkouteren -Jansen en Podium Bloos, muurschilderingen van Blind Walls Gallery, een speurtocht en Verborgen Verhalen van Zut mon Sac, de interactieve installatie Juice van Merel van der Linden en Marnix van de Vijver en het Vrije Vogel Vouwlab van Grote Kerk Breda en Breda Photo. Het programma wisselt per week en is te vinden op de website van CrossArts.
Het nieuwe Speelhuis
In het Speelhuis is in elke kamer iets te ontdekken. In samenwerking met Stedelijk Museum Breda en Royal Roots worden de door Tom Heerschop ontworpen ‘glas in lood’ ramen van het Speelhuis getekend en ingekleurd. In een van de andere kamers kun je spelen, stapelen en bouwen met kleine en grote blokken. Natuurlijk kan je ook gewoon van het uitzicht genieten, terwijl je misschien wel jouw route naar het Speelhuis reconstrueert of alvast de snelste weg uit het doolhof probeert te vinden in de Uitkijktoren.
SPEEL! is aan de Speelhuislaan 173, 4815 CD Breda (entree via Brack Breda). Tickets zijn verkrijgbaar voor € 6,00 en € 3,00 (kinderen van 4 tot 12 jaar) per stuk via www.crossarts.nl.
Openingstijden SPEEL! 19 augustus t/m 1 oktober:
Woensdag: 14.00 – 17.00 uur
Donderdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur
Kijk op www.crossarts.nl voor het programma.
Over CrossArts
Met SPEEL! treedt CrossArts voor het eerst naar buiten met een grootschalig evenement. Sinds 2022 werkt CrossArts in opdracht van de gemeente Breda aan een kunstprogramma dat inspeelt op de stedelijke ontwikkelingen in het CrossMarkgebied (Breda Noord). De organisatie is een initiatief van vijf Bredase culturele partijen: Brack, Electron, Grote Kerk Breda, BredaPhoto en stichting Tranzforma (stadsgalerij). Met deze samenwerking bouwt de organisatie aan een creatiever, groener en duurzamer Breda.