3.6 C
De Bilt

Digi-Taalhuis West Maas en Waal een groot succes!

West Maas en Waal – Het Digi-Taalhuis is op 30 november één jaar geopend. Zestien taalvrijwilligers hebben de basistraining Taal voor het Leven inmiddels al succesvol afgerond. Op 30 november ontvingen de laatste 6 vrijwilligers hun certificaat.

Digi-Taalhuis

Het Digi-Taalhuis vormt de huiskamer en de studeerkamer van iedereen met een taal-reken of digitale vraag. Het Digi-Taalhuis is gevestigd in de Bibliotheek Beneden-Leeuwen. Het is dé plek waar laaggeletterden terecht kunnen voor advies en hulp bij taalvragen. Als taalvrijwilliger kun je er terecht met al je vragen over de begeleiding van je deelnemer.

Bestrijding

Om laaggeletterdheid te bestrijden werkt de gemeente samen met zeven lokale partijen. Dit zijn: Sociom, ROC Rivor, Vluchtelingenwerk Oost-Nederland, GGD Gelderland-Zuid, Werkcoöperatie West Maas en Waal, Maas & Waal Academie, Bibliotheek Rivierenland. Door ons is in kaart gebracht waar de laaggeletterden gevonden kunnen worden. Deze zogenaamde vindplaatsen krijgen een training in het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden. Voorbeelden van vindplaatsen zijn: VraagWijzer West Maas en Waal, werkgevers, woonstichting en het gemeentehuis.

Taalambassadeurs

Wij hebben twee taalambassadeurs. Beide zijn laaggeletterd. Via onze taalambassadeurs willen wij het taboe rondom laaggeletterdheid doorbreken.
Afgelopen jaar was de Grote DigiTaalStrijd en werd de glossy De Addy uitgegeven. Er is in MFA De Rosmolen een taalontbijt voor taalvrijwilligers en taalcursisten georganiseerd.

Achtergrond

In Nederland is laaggeletterdheid een van de grote maatschappelijke problemen. In onze gemeente ligt het aantal laaggeletterden, volgens www.waarstaatjegemeente.nl, tussen de 11 en 13%. Laaggeletterdheid komt voor in alle lagen van de bevolking. Onder laaggeletterdheid wordt het onvoldoende kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met alledaagse technologie verstaan. Ze begrijpen bijvoorbeeld een brief van school van hun kinderen niet, of een tekst van de gemeente. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan en voelen zich minder gezond. Daarom is het belangrijk om ze te helpen.

Educatief samenwerken

Het Digi-Taalhuis is een educatief samenwerkingsverband waarbij de verschillende samenwerkende partners hun aanbod in een actieve taalsamenwerking op elkaar afstemmen. Dit aanbod kan in principe overal uitgevoerd worden. In het eerste jaar zijn al 58 laaggeletterden gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio