Binnenland – Door personeelsgebrek en falende computersystemen loopt de afdeling van de politiedienst die topgeheime internationale opsporingsinformatie verwerkt,duizenden rechtshulpverzoeken achter en slaat daarom alarm. Men is bang dat Nederland cruciale terreurtips misloopt.
De afdeling Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum (LIRC) van de politie heeft te maken met een groot personeelstekort en slecht werkende ict-systemen. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die in handen zijn van het AD. De afdeling loopt op dit moment ruim 3.900 rechtshulpverzoeken en 5.800 signaleringen van vermiste personen achter. ,,We staan er slecht op als internationale partner”, zeggen politiebronnen.
De afdeling kreeg vijf jaar geleden nog ruim 166.000 rechtshulpverzoeken uit het buitenland te verwerken. Dit aantal is onder andere door terreurdreiging gestegen tot 250.000 per jaar, terwijl er amper personeel bij kwam.
De politiedienst in Zoetermeer, die 150 man teld, zegt dat ze zeker 100 mensen tekort te komen. Door de blijvende onderbezetting is het LIRC noodgedwongen om internationale berichten en verzoeken opzij te schuiven.
Gevaarlijk
Vorig jaar bleek maar eens hoe gruwelijk mis dat kan gaan, toen Nederland internationale informatie misliep over de terrorist Ibrahim El Bakraoui. Hij reisde via Turkije en Nederland naar België voordat hij zich opblies op de luchthaven van Brussel. Deze situatie leidde tot 166 Kamervragen en bracht toenmalig justitieminister Ard van der Steur bijna ten val.
,,We prioriteren wel, maar of informatie belangrijk is, haal je niet altijd uit het eerste bericht”, zegt een goed ingevoerde politiebron. ,,Dat we niet weten welke informatie we laten liggen, frustreert mensen. Zeker met de zaak-El Bakraoui in het achterhoofd.”
Al zeven jaar vraagt het LIRC in interne memo’s om extra mankracht. ,,Het buitenland heeft onze hulp steeds vaker nodig”, stelt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB). ,,We kunnen het ons niet veroorloven om informatie over mogelijke terroristen in een la te stoppen.”
Problemen erkent
De politieleiding erkent dat er problemen zijn bij het LIRC. ,,Er is sinds een half jaar gestart met een verbeterprogramma voor de ict en ook wordt gewerkt om de processen beter in te richten”, zegt Willem Woelders, plaatsvervangend eenheidschef van de Landelijke Eenheid, waar het LIRC onder valt.
Volgens Woelders worden verzoeken rond zware misdrijven en terrorisme altijd direct opgepakt. ,,Het team is continu bezig de juiste prioriteiten aan te brengen door in te schatten welke signalen direct opgepakt dienen te worden en welke later.”