Binnenland – Door een uitspraak van de rechtbank zijn alle erfgoedinstellingen, die oud beeldmateriaal hebben gedigitaliseerd, hevig geschrokken. In Leiden stelde een rechter een uitgever in het gelijk, toen deze een claim legde op auteursrechtschending van zeer oud beeldmateriaal.
70 jaar lijkt de standaard
Het auteursrecht vervalt op beeldmateriaal, 70 jaar na de dood van de auteursrechthebbende. Waar bepaalde erfgoedinstellingen nu de mist mee zijn ingegaan, is aan te nemen dat het hier ook blijft. In Leiden draait het om een zaak waarbij een uitgever heeft kunnen aantonen dat auteursrechten van gepubliceerd materiaal in 1980 aan hem zijn overgedragen.
Overdracht auteursrecht
Hiermee heeft hij dus recht op schadevergoeding voor onterecht en zonder toestemming gepubliceerd materiaal. In het aangehaalde voorbeeld heeft de rechter de erfgoedinstelling veroordeeld tot het betalen van € 25,00 per gepubliceerde foto en € 12.500,00 aan proceskosten. De instelling, die onder andere oud beeldmateriaal digitaliseert en publiekelijk toegankelijk maakt, moet betalen voor 25 gepubliceerde, oude ansichtkaarten.
Impact enorm groot
De uitspraak van de rechter heeft tot behoorlijke paniek onder andere erfgoed- en archiefinstellingen geleid. Door de financiële impact ervan hebben deze instellingen besloten honderdduizenden foto’s offline te halen. Volgens de voorzitter van de branchevereniging kunnen de instelling nu hun werk niet meer goed doen en is het digitaliseringsproces compleet mislukt en deels voor niets geweest.
Verandering regelgeving
Het Europees zou de wetgeving op dit gebied kunnen aanpassen, zodat belangrijk archiefmateriaal bewaard en openbaar blijft. Het kan echter jaren duren voordat in Brussel een dergelijke verandering werkelijk wordt doorgevoerd. Tot die tijd heerst vooral veel terughoudendheid en onduidelijkheid.