Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) geeft de overheid een impuls aan energiebesparing, CO2-reductie en duurzame economische groei. De mogelijkheden voor ondernemers om met fiscaal voordeel te investeren in energiezuinige technieken wordt de komende twee jaar dan ook verruimd. In 2025 is een budget van 431 miljoen euro beschikbaar, een verhoging van 172 miljoen euro ten opzichte van 2024.
Het budget voor 2026 is vastgesteld op 460 miljoen euro. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) 40 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.
Wijzigingen
De Energielijst is de basis van de EIA-regeling. Op deze lijst staan verschillende innovatieve, energiebesparende en duurzame energietechnieken. De lijst wordt elk jaar geactualiseerd. Voor 2025 zijn er technieken toegevoegd en verwijderd en zijn de eisen van een aantal technieken aangepast.
Onder bepaalde voorwaarden wél Energie-investeringsaftrek
Zo is bij investeringen in zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking het niet langer verplicht dat deze aangesloten zijn op een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3 x 80 ampère). Investeerders met een zon-PV-installatie achter een grootverbruikersaansluiting, die geen aanspraak kunnen maken op de SDE++, kunnen nu onder bepaalde voorwaarden wél profiteren van de Energie-investeringsaftrek (EIA).
Aanscherping omschrijving bedrijfsmiddelen
De omschrijvingen van enkele bedrijfsmiddelen zijn aangescherpt om beter aan te sluiten bij marktontwikkelingen. Zo zijn de SCOP-eisen voor warmtepompen in de gebouwde omgeving verhoogd, en is de omschrijving ‘warmtepomp proces’ uitgebreid met een extra temperatuurstap, waardoor ook warmtepompen voor hogere temperaturen in aanmerking komen. Daarnaast is, vanwege stijgende marktprijzen, het maximale investeringsbedrag voor de EIA verhoogd onder de categorieën ‘Isolatie voor bestaande constructies’ en ‘isolerende beglazing’.
Toevoeging van boilersysteem op ijzerbrandstof
De EIA is een regeling die de introductie van technisch bewezen innovaties stimuleert. Een opvallende toevoeging aan de lijst is het boilersysteem op ijzerbrandstof. Dit innovatieve systeem kan gasgestookte boilers vervangen en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.
Omschrijvingen Smart Grid en netbalancering verwijderd
Het verdienmodel voor technieken die bijdragen aan netbalancering wordt steeds aantrekkelijker. Bij sommige technologieën is de terugverdientijd inmiddels minder dan vijf jaar. Om deze reden zijn de omschrijvingen voor ‘intelligent lokaal energienetwerk’ (Smart Grid) en netbalancering door actieve sturing van installaties uit de regeling verwijderd.