Nederland – Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar en dat vieren zij met het Jaar van de EHBO met meerdere activiteiten.
Al 150 jaar zijn zij dé noodhulporganisatie van Nederland en daarbuiten, maar in veel gevallen zijn het toch de ‘gewone’ mensen – de omstanders – die als eersten moeten handelen. Daarom vindt het Rode Kruis het belangrijk dat méér mensen weten wat ze in een noodsituatie moeten doen.
Foto: Rode KruisVergroten kennis EHBO
Jaarlijks raken maar liefst 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval. Veel van die ongevallen gebeuren in en om het huis. Door het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van EHBO wil het Rode Kruis de gevolgen beperken bij onder andere verslikking en brandwonden. Tevens hopen we dat meer mensen leren hoe ze moeten reanimeren, zodat we een samenleving creeëren waarin iedereen in staat is om een ander te helpen en niemand er nog alleen voor staat. Gedurende ons gehele jubileumjaar stellen we alle mogelijke middelen ter beschikking om dit doel te bereiken.
Activiteiten jubileum
Tijdens het jubileumjaar wordt er meerdere malen aandacht geschonken aan het 150-jarig bestaan. Zo komt er een reizende tentoonstelling over het Rode Kruis, een boek over onze geschiedenis, een documentaire, en op 8 mei wordt er een Henry Dunant-lezing gegeven in de Ridderzaal in Den Haag. Ook zet het Rode Kruis de vrijwilligers extra in het zonnetje. Zonder de ruim 30.000 mensen die zich belangeloos inzetten kunnen wij geen hulp verlenen. Fotograaf Raymond Rutting heeft een aantal van onze bijzondere vrijwilligers geportretteerd. De tentoonstelling is in het najaar te bezichtigen.
150 jaar hier om te helpen
Op 19 juli 1867 was de oprichting van de Nederlandse afdeling een feit. Koning Willem III tekende in Apeldoorn het Koninklijk Besluit tot oprichting van eene Nederlandsche vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde Krijgslieden in tijd van oorlog, ofwel: het Nederlandse Rode Kruis.
In Nederland
In 1870 kwamen de hulpverleners van de organisatie voor het eerst in actie tijdens de Frans-Duitse oorlog. Ook in Nederland zelf hebben we de afgelopen 150 jaar vele duizenden mensen in nood geholpen. Denk bijvoorbeeld aan de gewonden na het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen, aan de vuurwerkramp in Enschede, maar ook aan de slachtoffers van de watersnoodramp in 1953 of aan de treinkaping in 1977.