Krimpenerwaard – In de 17de en 18de eeuw werden kaarten van steden als etsgravures uitgebracht. Ook van Schoonhoven is er een 17de eeuwse kaart gemaakt, door één van de Nederlandse kaartenmakers uit die tijd. Dat gebeurde met uiterste nauwkeurigheid.
3D uit de 17de eeuw
Kenmerkend voor de kaarten uit deze tijd is de driedimensionale weergave van de bebouwing vanaf een hoger punt bezien. Als het om belangrijke gebouwen gaat zoals kerken, paleizen en raadhuizen, zijn deze vaak tot in grote detail weergegeven.
Van kleurloos tot ingetogen en matte kleuren
De gegraveerde stadskaarten zijn oorspronkelijk niet ingekleurd. In de 17de en 18de eeuw waren er wel ambachtslieden, die deze kaarten inkleurden. Zijn werden Afsetters genoemd en gaven de kaarten de ingetogen en matte kleuren, die gangbaar waren in die tijd. Deze stadskaarten worden nog regelmatig te koop aangeboden, en kosten al snel zo’n 150 euro.
Historische kaart Schoonhoven uit 1649
De niet ingekleurde stadskaarten die in archieven en musea bewaard worden, zijn de afgelopen jaren gedigitaliseerd en in hoge resolutie beschikbaar gesteld voor het publieke domein. Eén van deze stadskaarten is die van Schoonhoven uit 1649 van Johannes Blaeu.
Oude Schoonhoven tot leven in herdenkingsjaar
Als moderne Afsetter heeft Marcus Laman de afgelopen maanden deze zwart-wit stadskaart van Schoonhoven handmatig met eigentijdse kleuren digitaal ingevuld. Het eindresultaat is een kleurrijke versie van Schoonhoven uit 1649, met de complete vestingwerken zoals deze ook nog in het Rampjaar 1672 aanwezig waren. Dat is dit jaar precies 350 jaar geleden. De stad zou niet veel later ook aan de westzijde bastions krijgen.
Frisse kleuren en duidelijk onderscheid
Alle huizen, bomen en waterlopen in de stadskaart zijn individueel ingekleurd waarbij voor de daken verschillende tinten rood zijn gebruikt om de individualiteit van het gebouw te benadrukken. Door de hemelblauw gekleurde grachten en groen gekleurde tuinen, wordt het duidelijk hoe waterrijk en lommerrijk Schoonhoven in de 17de eeuw is geweest. Dat blijkt onder andere aan de tuinen, landbouwpercelen van de warmoezeniers (groentekwekers) en blekerijen.
Vestingstad als onderdeel van Oude Hollandse Waterlinie
Deze stadskaart laat de vestingstad Schoonhoven zien die in het Rampjaar te maken kreeg met de in werking stelling van de Oude Hollandse Waterlinie toen de Fransen ons land binnenvielen.
Interesse?
De stadskaart van Schoonhoven is op posterformaat van 70×50 cm verkrijgbaar voor € 44,50 (incl. verzending) via de website van www.historischestadskaartenfullcolour.nl. De poster wordt on demand geprint, zorgvuldig verpakt en aan u verzonden. Voor inwoners en liefhebbers is de kleurrijke stadskaart van Schoonhoven uit 1649 een mooie aanvulling op een collectie of herinnering aan het bijzondere verleden van deze Krimpenerwaardse stad.