De Islamitische Stichting Nederland (ISN), vertegenwoordiger van 149 moskeeën, spreekt zich krachtig uit tegen het verregaande wetsvoorstel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om zich te mengen in het informele onderwijs dat wordt gegeven aan kinderen tussen de 4 en 17 jaar.
Ondanks de waarschuwingen van haar eigen OCW-ambtenaren, een kritisch advies van de Onderwijsinspectie en de landsadvocaat en brede bezwaren van diverse organisaties zoals moskeeën, kerken en sportverenigingen, zet de overheid haar plannen om informeel onderwijs onder toezicht te stellen en volledig te kunnen verbieden, stellig door.
“Antidemocratisch onderwijs”
Onder de noemer van het tegengaan van “antidemocratisch onderwijs” op informele scholen worden democratische en rechtsstatelijke grondrechten van burgers geschonden. Dit wetsvoorstel vormt een bedreiging voor fundamentele rechten, zoals vrijheid van religie, onderwijs en vereniging.
Het wetsvoorstel voorziet in de “registratie van bijzondere persoonsgegevens, waaruit nationaliteit, politieke opvattingen en religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen”. Dit zorgt voor gevoelens van onveiligheid en wantrouwen bij burgers. De ambigue definities en kaders die de basis vormen van dit wetsvoorstel geven ruimte voor willekeur in de toepassing ervan. Dit schept zorgen en onzekerheid onder ouders, docenten en vrijwilligers in het
informele onderwijs.
Stigmatiserende framing
De stigmatiserende framing van de noodzaak van de wet en de gebrekkige onderbouwing ervan, wijzen op een ondoordacht beleid dat essentiële grondrechten ondermijnt. Het is ontoelaatbaar dat problemen aangepakt worden door inbreuk te doen op grondrechtelijke vrijheden van burgers.
ISN benadrukt dat het onderwijs in moskeeën bijdraagt aan de positieve identiteitsontwikkeling van kinderen. Religieus onderwijs speelt een cruciale rol in het bieden van morele kaders, saamhorigheid en maatschappelijke participatie. Het voorstel van OCW dreigt deze waardevolle praktijk ernstig te belemmeren.
ISN roept overheid op zorgen serieus te nemen
Daarom roept ISN de overheid op om de zorgen van betrokken partijen serieus te nemen en de noodzaak van het wetsvoorstel te herzien. Samenwerking met aanbieders van informeel onderwijs is essentieel om tot een beleid te komen dat zowel de democratische waarden als de grondrechten van burgers respecteert.