Een oproep aan het kabinet door Robert Simons (wethouder Haven en Economie, gemeente Rotterdam) en Arne Weverling (gedeputeerde Transitie Haven en Industrie, provincie Zuid-Holland), om snel maatregelen te nemen ter bescherming van de toekomst van de Nederlandse industrie, met in het bijzonder aandacht voor het Rotterdamse industriecluster.
Rotterdam heeft alles in zich om in 2050 het meest duurzame en concurrerende haven- en industriecluster ter wereld te zijn. Maar door het ontbreken van daadkrachtig overheidsbeleid om het investeringsklimaat te versterken en een oneerlijk internationaal speelveld staat deze ambitie onder druk. Nederland heeft nog steeds de sleutel tot een voorsprong in de industrie, maar dan moet het kabinet wel snel de juiste knoppen indrukken, stellen Simons en Weverling.
In een brandbrief, gesteund door het Havenbedrijf Rotterdam, de Economic Board Zuid-Holland en Deltalinqs, pleiten Simons en Weverling voor een transitiewet in combinatie met een investeringsagenda.
‘Alle hens aan dek’: vooral voor kabinet
Wethouder Simons: “Dit is geen waarschuwing meer; het is alle hens aan dek. Zonder snel en daadkrachtig overheidsbeleid riskeert Nederland zijn leidende positie in de wereldhaven-economie voorgoed te verliezen. Rotterdam heeft alles in huis om de wereldwijde duurzame koploper te worden, met een haven die bol staat van kennis, ondernemerschap en innovatiekracht. De fundamenten zijn gelegd en de kansen zijn rijp. De vraag aan het kabinet is nu: grijpen we de voorsprong of missen we de boot?”
Concurrentievermogen loopt terug
De Rotterdamse haven is al decennialang een belangrijke motor van de Nederlandse economie en het grootste haven- en industriecluster van Europa. Bedrijven in de haven lopen echter tegen steeds grotere obstakels aan, zoals een vol elektriciteitsnet (netcongestie), geen mogelijkheden tot (ver)bouwen door stikstofbeperkingen en hoge energiekosten. Hierdoor stellen bedrijven nu al hun investeringen uit of zelfs af.
Ondertussen zit de internationale concurrentie niet stil en loopt het concurrentievermogen van de Europese industrie terug ten opzichte van de Verenigde Staten en China. De basisindustrie krimpt al bijna 20 maanden onophoudelijk. Zonder daadkrachtig overheidsbeleid, dreigen we onze leidende rol in de wereldhaven-economie voorgoed te verliezen.
Snelle actie vereist van kabinet
Simons en Weverling benadrukken dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is en roepen het kabinet op concrete acties te ondernemen op:
- Het creëren van een gelijk speelveld met buurlanden.
- Het stimuleren van marktvraag naar schone en hernieuwbare energie.
- Investeren in CO2-opslag (Aramis) en -transportinfrastructuur.
- Oplossen van netcongestie met onorthodoxe maatregelen.
- Een juridisch houdbaar plan om de neerslag van stikstof significant te verlagen.
Gedeputeerde Weverling
“De Rotterdamse haven is de ruggengraat van de Nederlandse economie. Het behouden en versterken van onze industrie is van groot belang voor het behouden van onze huidige welvaart, werkgelegenheid en een sterke economie. Daarnaast is het ook cruciaal voor innovatie, onze zelfredzaamheid als Europa en de transities (energie, grondstoffen, materialen) waar we voor staan.
Als we onze klimaatdoelen willen halen, dan moeten we zorgen voor een goed vestigingsklimaat. We moeten de bedrijven omarmen en helpen in plaats van ze voor de keus te stellen om te moeten verkassen naar een ander land. De transitiewet die wij beogen moet zorgen voor versnelling van procedures en dat bedrijven de vele miljoenen die ze in de transities willen investeren, in Nederland investeren.”