2.8 C
De Bilt

Vandaag is in haar verblijf in Schotland, Balmoral Castle, koningin Elisabeth II overleden. Sinds 6 februari 1952 was zij koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Ook was zij staatshoofd van 12 landen in het Gemenebest. Queen Elisabeth was met 70 jaar op de troon de langst zittende vorst van de wereld.

Elisabeth rustig ingeslapen

Hoewel aan het begin van de avond nog naar buiten werd gebracht dat artsen zich zorgen maakten over haar gezondheid en dat ‘zij comfortabel’ was, bleek later vanavond dat zij reeds vanmiddag rustig was ingeslapen. Vanwege diverse protocollen werd er al rekening mee gehouden dat zij inmiddels al overleden zou kunnen zijn. Dit is dus nu bevestigd.

Gisteren vervulde zij haar laatste officiële taken

Gisteren vervulde Elisabeth nog haar laatste, officiële taken als koningin, met de ontvangst van Boris Johnson – die zijn ontslag als premier in kwam dienen – en de nieuwe premier, Liz Truss. Zij was niet meer in staat hiervoor naar Londen te reizen. Dat liet haar gezondheid al niet meer toe. Aftreden was voor haar geen optie, omdat zij sterk de overtuiging had hing dat de regerende vorst ‘in het harnas’ hoorde te sterven.

Eindelijk tijd voor koning Charles

Queen Elisabeth was overigens razend populair onder de bevolking. Het zal voor haar zoon Charles, dan ook een hele dobber worden haar op te volgen. Charles is zijn hele leven voorbereid op de troon, maar stond eigenlijk ook altijd in de wacht. Nu is hij sinds het tijdstip van overlijden van zijn moeder, officieel koning geworden. Gezien zijn huidige leeftijd van 73 jaar, zal dat niet een even lange periode als zijn moeder behelzen.

Protocollen en draaiboeken

Nu ‘The Queen’ is overleden gaan er allerlei officiële protocollen en draaiboeken van start. Zo zal haar kist eerst bij het Schotse parlement komen te staan, alvorens het per trein van Edinburgh naar Londen worden gebracht waar haar lichaam bij Buckingham Palace zal worden opgebaard. Het volk zal ongetwijfeld de kans krijgen afscheid van haar te nemen. Er zal ook zeker een periode van rouw worden afgekondigd. Verdere details over haar begrafenis en mogelijke bijzetting zij nu nog niet bekend gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio