Eind vorig jaar is bekend gemaakt dat de huren maximaal 5% tot 7,7% mogen stijgen in 2025. Dit is de hoogste huurstijging in bijna 30 jaar. Bovendien is dit het tweede jaar op rij dat de huur flink stijgt. “De hoge huurstijgingen raken studenten extra hard, omdat zij een doelgroep zijn met hoge huurlasten en omdat een groot deel van de studenten geen recht heeft op huurtoeslag”, aldus Gijs Grimbergen secretaris van de Landelijke Studentenvakbond. De Studentenvakbond roept daarom de Tweede Kamer op om het initiatief van PvdA/GroenLinks te steunen om de huurprijzen te bevriezen.
Huurstijging vooral voor jongeren tussen 18-23 voelbaar
Deze huurverhoging zal extra voelbaar zijn voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar, deze groep is namelijk uitgesloten van huurtoeslag. Daarbovenop verdienen studenten onder de 21 het minimumjeugdloon. De studentenbond merkt op: “Een 18-jarige verdient de helft van een 23-jarige, maar betaalt wel evenveel huur. Dat maakt het voor jonge studenten lastiger om rond te komen.”
Koopkrachtberekeningen Nibud
Bovendien blijkt uit de koopkrachtberekeningen van het Nibud dat uitwonende studenten er met 113 euro op achteruit gaan. Om ervoor te zorgen dat studenten straks niet in de problemen komen met hun huur, steunt de LSVb het initiatief van kamerlid De Hoop(GL-PvdA) voor een huurbevriezing. “Niet alleen in de politiek, maar ook vanuit de sector moeten er stappen worden genomen om te voorkomen dat studenten straks niet rondkomen.” Hierbij kijkt de studentenbond met een schuin oog naar zowel particuliere als sociale verhuurders, “Als fatsoenlijke studentenhuisvester neem je het welzijn van je huurders serieus en voer je de maximale huurverhoging niet in. Dit voelt als natrappen”