7.3 C
De Bilt

LSVb maakt zich zorgen over krimp studentenkamers: “Toegankelijkheid onderwijs onder grote druk.”

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich grote zorgen over het stijgende tekort aan studentenkamers. Sociale verhuurders bouwen amper nog kamers en particuliere verhuurders doen in paniek veel vastgoed van de hand. LSVb voorzitter Joram van Velzen: “Alle alarmbellen gaan af.”

Afgelopen september werd het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting getekend met als voornaamste doel voor 2030 het uitbreiden van de capaciteit studentenwoningen met 60 duizend studentenwoningen. De LSVb ziet het aanbod studentenkamers nog niet groeien, maar juist krimpen: er is een sterke afname in het aanbod van studentenkamers zichtbaar.

Studentenkamers steeds moeilijker vindbaar

Het wordt al jaren steeds onaantrekkelijker om kamers te verhuren, voor zowel particuliere verhuurders als de sociale corporaties. Daarnaast is er onder de particuliere verhuurders – goed voor 60% van de studentenkamers – grote paniek over regulering van de huurprijzen en wijzigingen in het belastingstelsel.

Particuliere verhuurders doen vastgoed van de hand

Zodoende zijn particuliere verhuurders nu massaal hun vastgoed van de hand aan het doen. “Elk studentenhuis dat nu wordt verkocht, komt niet terug op de studentenhuisvestingsmarkt,” zegt Van Velzen. “Wij zijn helemaal voor regulering van de woningmarkt en een eerlijker belastingstelsel, maar het moet wel op een manier gebeuren dat er geen kamers verdwijnen.” De LSVb maakt zich grote zorgen over het feit dat er nu veel kamers dreigen te verdwijnen terwijl er nog steeds geen enkele prikkel is om nieuwe kamers bij te bouwen.

“De krimp van de kamervoorraad zet de toegankelijkheid van het onderwijs onder grote druk, als je geen kamer kunt vinden, kan dat betekenen dat je je studie moet afblazen,” zegt van Velzen. “Daarnaast is het voor het mentaal welzijn en de sociale ontwikkeling van studenten ontzettend belangrijk dat ze op kamers kunnen wonen.”

De LSVb roept het kabinet op om nú met huurtoeslag of een andere vorm van inkomensondersteuning voor kamers te komen. “Dan kunnen de wettelijke huurprijzen wat omhoog en is er weer een prikkel voor verhuurders om te bouwen, maar gaat de student er niet nog verder financieel op achteruit.” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio