De bouwsector loopt achter met circulair slopen, en dat komt vooral door vrijwillige slooppraktijken. Daarom pleiten Betonakkoord, Bouwakkoord Staal, Betonhuis, VERAS en Cirkelstad voor een verplichting van slopen met hergebruik als doel. Dat staat in de notitie die zij naar de ministeries van I&W (Infrastructuur en Waterstaat) en VRO (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) hebben gestuurd.
“Als we de CO2 voetafdruk en verspilling van bouwmaterialen willen verminderen dan moet selectief slopen, stapsgewijs voor steeds meer beton-, staal- en houtonderdelen, echt een verplichting worden,” zegt Jacqueline Cramer, oud-minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en woordvoerder van de organisaties.
Wat is circulair slopen?
Bij circulair slopen blijven bouwonderdelen zoveel mogelijk in takt. Soms kunnen deze weer direct in een ander project worden hergebruikt. Denk aan betonnen liggers of stalen profielen. Dat verlaagt de CO2 voetafdruk aanzienlijk. Immers, hoe minder extra bewerkingen nodig zijn, des te minder CO2 er vrijkomt. Als het hergebruik niet in zijn geheel lukt, kunnen elementen vaak nog in delen worden hergebruikt. Tot slot kunnen materialen uit de sloop worden gerecycled en als grondstof voor een nieuw product worden gebruikt. In het meest ideale geval blijft zelfs het casco van het gebouw staan.
Niet langer meer alleen vrijwillig
Volgens de initiatiefnemers is circulair slopen de belangrijkste eerste stap om in de bouw de circulariteit te verhogen. “Op vrijwillige basis zijn de eerste quick wins met circulair slopen wel gerealiseerd. Maar zolang circulair slopen vrijwillig blijft, hangt de toepassing af van de goede wil van de opdrachtgever. Tot nog toe leidt dit niet tot structurele toepassing: het moet business-as-usual worden.
Om verder te komen is een verplichting tot circulair slopen nodig, te beginnen bij tenminste (maar niet uitsluitend) beton, staal en hout. Daar zijn we ver genoeg om circulair slopen stapsgewijs voor steeds meer materiaal onderdelen in te voeren, ” aldus de initiatiefnemers in de notitie. Ook het hergebruik van geoogste materialen door bouwers moet dan natuurlijk actief worden gestimuleerd.
Voordelen
“Selectief en circulair slopen is op dit moment veelal nog duurder dan het traditionele sloopproces vanwege het grotere tijdsbeslag bij de voorbereiding, demontage en afzet. Maar het biedt als voordeel dat er geen functionele waarde verloren gaat. Constructies kunnen in hun geheel of in delen ter plaatse of elders worden hergebruikt. Daarnaast kan het materiaal hoogwaardig worden gerecycled, waardoor geen grondstoffen worden verspild,” legt Jacqueline Cramer uit.
“Veel consumenten vinden het tegenwoordig heel normaal om spullen die ze niet meer nodig hebben op Marktplaats of op een lokale weggeefhoek te zetten. Het is nu zaak dat partijen in de bouw ook zo gaan werken. Wij roepen daarom de ministeries op om circulair slopen op te nemen in wet- en regelgeving, zodat de bouwsector écht circulair wordt. Opname in het Circulair Materialen Plan, waarvoor deze week de consultatieronde sloot, zou al een mooi begin zijn.”