13.8 C
De Bilt

Maak zelf je kelder waterdicht

Nederland is een land dat een jarenlange traditie kent met water en alle problemen die daarbij horen, ook in de kelders. Omdat het weer ook hier steeds extremere vormen begint aan te nemen, hebben we regelmatig met wateroverlast te maken. Denk maar eens aan de overstromingen in Limburg en het water dat vaak, na zware regenval, in de rivieren en op het land erg hoog staat. Wanneer er veel regen valt, wordt dit op een zeker moment niet meer allemaal door de grond opgenomen, simpelweg omdat deze verzadigd is. 

Veel regen ineens waardoor het grondwaterpeil in rap tempo stijgt

Veel huizen in ons land liggen op grond die onder NAP ligt. Als je daarop een huis bouwt, bestaat de kans dat dit onderloopt wanneer er heel veel regen valt, rivieren buiten hun oevers treden of de grond zo verzadigd raakt van al dat water dat het ergens anders dan in de grond een uitweg zoekt. Er vallen met regelmaat buien waarin binnen korte tijd een enorme en extreme hoeveelheid water uit de lucht komt dat toch ergens heen zal moeten.

Voor veel kelders onder woningen geldt dat ze ter hoogte van het grondwater gebouwd worden. Dus grote kans dat dit erdoor komt op een bepaald moment. Dit geldt ook voor regenwater dat na verloop van tijd door de wanden of de bodem van de kelder komt die vervolgens onder water komt te staan.

Pak een vochtige kelder zo snel mogelijk aan, want dit is ongezond

Een natte kelder heeft tal van oorzaken maar de gevolgen zijn vooral erg onprettig. Alles wat erin staat wordt nat, het ruikt muf, er ontstaat schimmel en de geur is niet te harden. Bovendien zorgt vocht voor allerlei gezondheidsproblemen. Heb jij met regelmaat water in de kelder als het weer eens flink heeft staan hozen? Dan wordt het tijd om in actie te komen en deze waterdicht te maken. Dit kan zowel van vanaf de binnenkant als vanaf de buitenkant. Dit laatste kun je niet zelf maar vanaf binnen kun je er wel degelijk wat aan doen om het vocht uit de kelder te bannen.

Stappen om je kelder waterdicht te maken

Ecoform Europe heeft hiervoor een speciaal middel op de markt gebracht, onder de naam Permacon. Dit zorgt ervoor dat beton waterdicht gemaakt wordt. Op die manier voorkom je niet alleen dat er nog water binnendringt, maar blijft het beton ook goed en wordt er geen ongezonde schimmel meer gevormd. Je kelder waterdicht maken doe je in stappen. Deze hebben we voor alle duidelijkheid voor je op een rijtje gezet zodat je weet hoe het werkt.

  • Maak alle naden, voegen en gaten dicht
  • Inspecteer de betonnen vloer op mogelijke scheurtjes (check ook de muren)
  • Kies een middel om vocht te weren zoals bijvoorbeeld Permacon
  • Maak er de kelder waterdicht mee

Zo krijg jij een kelder zonder vocht en overtollig water. Het is zeker het overwegen waard om deze klus zelf goed aan te pakken, zodat jij geen last meer hebt van water in de kelder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio