Binnenland – In de eerste helft van 2018 zijn er bij verpleeghuizen 5000 extra werknemers bij gekomen. In 2017 starte de groei, er waren toen 8000 nieuwe mensen die aan het werk gingen in verpleeghuizen. Er is dus nog steeds groei in het aantal personeel.
Verpleeghuizen hebben veel te maken met personeelstekort. Daarbij kregen ze ook nog de opdracht om er voor te zorgen dat er meer mensen beschikbaar kwamen voor meer aandacht voor bewoners. Meer mensen die kunnen helpen bij de verzorging van hulpbehoevende. Het kabinet heeft daar geld voor gereserveerd. Maar nieuw personeel vinden is moeilijk.
Regels voor verbetering
Als thuis blijven wonen niet meer gaat, moeten oudere mensen er op kunnen rekenen dat ze goede zorg krijgen in een verpleeghuis. Er zijn door het kabinet regels opgesteld waaraan deze tehuizen moeten voldoen. De regering heeft daar €2,1 miljard voor beschikbaar gesteld. Het is een afspraak in het regeerakkoord.
In die regels staat onder meer dat er meer tijd en aandacht moet zijn voor de bewoners.
Ook moeten het welzijn en de veiligheid van bewoners voorop staan.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft samen met cliëntenorganisaties, beroepsverenigingen, zorgaanbieders, zorgkantoren, het Zorginstituut, NZa en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het programma ‘Thuis in het Verpleeghuis, waardigheid en trots op elke locatie’ opgesteld. Hierin staan deze maatregelen om de zorg beter af te stemmen op de bewoner van het verpleeghuis voor persoonsgerichte zorg.
Meer opgeleid personeel
Er zijn steeds meer mensen die de opleiding gaan doen voor verpleeghuiszorg. Volgens minister Hugo de Jonge van volksgezondheid kwamen er het afgelopen schooljaar duizenden plaatsen voor stage en leerwerkplekken bij
Volgens de zorgkaart zijn er op dit moment 2430 verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Nederland bekend. Alle verpleeg- en verzorgingshuizen krijgen een gemiddeld cijfer van een 7.9, dit is op basis van 71188 waarderingen.