2.2 C
De Bilt

Mooiste boom in 2021 van Zuid-Holland staat in Leiden

Delft – De Mooiste Boom van Zuid-Holland is bekendgemaakt door Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en dat op den dag dat heel Nederland in het teken staat van de Tweede Kamer verkiezingen. Uit 225 inzendingen van bomen uit de hele provincie koos de jury de beuk op  Begraafplaats Groenesteeg in Leiden als de allermooiste boom.

Oude troostende wachter

Niet alleen de jury van het Zuid-Hollands Landschap is gecharmeerd van de boom; de imposante beuk werd door maar liefst 9 inzenders aangedragen. ‘Deze eeuwenoude boom houdt de wacht over de graven’, schrijft Wendy Pije. En volgens Josee Longarini lijkt het ‘of de boom beschermt en troost met de takken.’

De onderstam van de imposante boom is een gewone beuk en hierop is een rode kroon geënt. De gigantisch dikke stam en de vele grillige vertakkingen vlak boven de entplaats maken het een heel bijzondere boom.

Mooiste en dikste boom van Zuid-Holland

De beuk heeft volgens de website Monumental Trees een stamomtrek van 7,72 meter en is daarmee de dikste boom van Zuid-Holland en de dikste beuk van Nederland. De site van Begraafplaats Groenesteeg vermeldt dat de beuk naar schatting 200 jaar oud is.

Boom van het Jaar verkiezing

Het Zuid-Hollands Landschap gaat de Groenesteeg-beuk nomineren als Zuid-Hollandse inzending voor de landelijke Boom van het Jaar verkiezing, een initiatief van SBNL Natuurfonds. Sinds de start in 2018 heeft de verkiezing nog geen winnaar uit Zuid-Holland gehad. Het Zuid-Hollands Landschap hoopt daar dit jaar verandering in te brengen.

Publicsprijs

Naast de jurywinnaar is er ook een publiekswinnaar. Een bloeiende sierkers in Den Haag kreeg de meeste stemmen van het publiek. ‘Elk voorjaar vrolijkt deze sierkers de vele passanten op. Hij figureert in vele foto’s en filmpjes, zoals trouwfoto’s, selfies en portretten’, schrijft inzender Lidwien Speleers.

Bomenactie

Bomen zorgen voor gezonde lucht, bieden voedsel en broedplekken voor dieren, verbeteren de waterhuishouding en maken de bodem vruchtbaarder. Veel mensen gaan naar het bos om te genieten van de natuur. Bomen en bossen zijn cruciaal voor de biodiversiteit en onze eigen gezondheid. Er verdwijnen veel bomen in Zuid-Holland, vooral door essentaksterfte en droogte. Het Zuid-Hollands Landschap komt in actie om zoveel mogelijk bomen terug te planten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio