Binnenland – Met het mooie weer wil iedereen graag verkoeling zoeken aan het water en daarbij een frisse duik nemen en een stukje zwemmen. Helaas duurt deze pret in de zomer niet lang en wordt de zomerse duik voor verkoeling, al snel verpest door de blauwalg. Sommige blauwalgen zijn giftig en kunnen een vreselijke stank veroorzaken. Vaak is er ook massale vissterfte.
Wat is blauwalg nu precies?
De blauwalg is een bacterie en wordt ook wel cyanobacteriën genoemd. Het zijn hele kleine organisme en ze komen overal op de wereld voor. In zoet, maar ook in zout water en op de bodem van het water. Ze krijgen hun blauwe of bruine kleur, doordat er cellen kapot gaan. Daarom hebben ze de naam ‘blauwalg’ gekregen. Als het niet goed gaat met de waterkwaliteit, krijg je overmatige groei van blauwalg. De watertemperatuur is in juli, augustus en september meestal hoog, hoger dan 20 graden, met weinig wind. Dit zijn gunstige omstandigheden voor de blauwalg. Er is dan veel fosfaat en stukstof, waar de blauwalg zich mee voedt en daardoor groeit de blauwalg hard.
Giftige blauwalg
Er zijn blauwalgen die giftig zijn. De giftige stoffen kunnen via de mond en lichaam binnen komen en daar kun je ziek van worden. Vooral kleine kinderen en huisdieren kunnen er behoorlijk ziek van worden. Niet alle blauwalg is giftig, maar de giftige soort komt wel het meest voor in Nederland.
Vooral in de drijvende ‘soep’ van algen, zit een hoge concentratie gif.
De symptomen van de vergiftiging uiten zich meestal 12 uur na het zwemmen in met blauwalg besmet water. De symptomen van vergiftiging door blauwalg zijn: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Wanneer je veel blauwalgen binnen krijgt, kun je eerder en ernstigere ziekteverschijnselen krijgen. Dan is het advies om naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan.
Hoe ziet blauwalg er uit
Weinig blauwalg is niet te zien. Maar als het in grote groepen of in lagen drijven, dan weet je dat het om blauwalg gaat. De meeste blauwalgen zijn groen, maar soms zijn ze ook roodbruin of bruingroen.
De algen zijn in categorieën verdeeld om het gezondheidsrisico aan te geven.o is er de categorie ‘Beginnende drijflaag’. Deze is te herkennen aan in het water zwevende groepen met groene bolletjes, vlokjes, strootjes of banaantjes . Het water kan wat naar vis ruiken.
Dan is er de categorie ‘drijflaag’, dit ziet eruit alsof er een laag verf op het water ligt, of als groene soep en het ruikt sterk naar vis.
Dan heb je nog de ‘Ontledende drijflaag’ , dan ligt er wit of blauw schuim op het water en het stinkt naar rottende planten.
Controle van de waterkwaliteit
De verantwoording van de kwaliteit van het zwemwater ligt bij de provincies. Zij vragen waterbeheerder, zoals Rijkswaterstaat en de waterschappen, om de kwaliteit van officieel als zwemwater aangewezen plekken te controleren. Wanneer de uitslag er is, laten de provincies de mensen en de pers het weten waar de vervuilde plekken zijn en kan er een waarschuwing gegeven worden. Bij officiële zwemplaatsen staan meestal borden waarop aangegeven staat hoe het met de waterkwaliteit is.
Zo controleert Rijkswaterstaat de kwaliteit van het water. Er wordt gecontroleerd door het hele jaar om de vier weken op vaste plekken of er blauwalg is, of dat de waterkwaliteit gunstig is voor de ontwikkeling van blauwalg. Daarnaast wordt er nog van mei tot en met september om de twee weken de waterkwaliteit gemeten. En als het nodig is, kunnen ze tussendoor ook nog metingen verrichten.
Informatie over zwemwaterkwaliteit
Wil je zeker weten of je kunt zwemmen in het water waar jij je verkoeling wil gaan zoeken?
Dan kun je een kijkje nemen op de momenteel veelbezochte landelijke pagina http://www.zwemwater.nl