Afgelopen weekend bezochten op de open monumentendag naar schatting ruim 850.000 bezoekers de circa 4.000 opengestelde monumenten in Nederland tijdens de 35ste VriendenLoterij Open Monumentendag. In vergelijking met vorig jaar, toen 1.500 monumenten hun deuren fysiek of digitaal openden, voelde Open Monumentendag dit jaar weer als vanouds aan.
Op de weg terug
Volgens Harald de Boer, directeur van Nederland Monumentenland, zijn we duidelijk op de weg terug: ‘Nu er weer meer kan, zien we direct dat weer meer monumenten hun deuren openen, duizenden vrijwilligers en monumenteigenaren zich als altijd met veel enthousiasme inzetten en het publiek met even groot plezier zich laat verrassen door ons cultureel erfgoed.’ Voor de pandemie telde Open Monumentendag ruim 1 miljoen bezoekers en ruim 5.000 opengestelde monumenten, wat het tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland maakt.
Ronddwalen en reserveren
Dit jaar bood Open Monumentendag een mix van vrije inloop en reserveren. Zo ook in Leiden waar voor de start van het weekend de meeste monumenten en activiteiten al waren volgeboekt. Alexander Geertsema, voorzitter van Open Monumentendag Leiden: “Voor het eerst werkten wij voor een aantal monumenten met online reserveren. Zo konden wachtrijen of gedrang in kleine ruimtes worden voorkomen. Wat ons betreft werkte de mix van inloop en reserveren goed in dit bijzondere jaar.”
In totaal werkten honderden monumenten en activiteiten met vooraf reserveren. Verder volgde Open Monumentendag de landelijke richtlijnen en het protocol dat door belangenorganisatie Kunsten ’92 en de Museumvereniging is opgesteld speciaal voor de culturele sector, waar het veilig openstellen van monumenten onder valt.
Bezoekersaantallen
De meeste bezoekers kwamen naar Rotterdam (25.000), Breda (20.000), Den Haag (20.000), Leiden (20.000), Utrecht (20.000), Schouwen-Duiveland (13.000), Apeldoorn (12.000), Delft (10.000), Amsterdam (10.000), Westland (10.000), Weert (10.000), Groningen (9.500), Alkmaar (7.000), en Arnhem (6.000).
In Utrecht en omgeving was er veel animo voor het nieuwe UNESCO werelderfgoed: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er konden maar liefst negen forten van de Nieuwe Hollandse Waterline worden bezocht. In Rotterdam kwam veel publiek af op de fiets- en wandelroutes die je langs monumenten en plekken voerden die een relatie hebben met het koloniale verleden.
Nog snel even Eerste Kamer bezoeken
In Den Haag pakten veel mensen de allerlaatste kans om de Eerste Kamer te bezoeken, die de komende jaren is gesloten in verband met de grootschalige renovatie van het Binnenhof.
Teyler huis in Haarlem compleet volgeboekt
Zeer populair en compleet volgeboekt was het Teylershuis in Haarlem, het voormalige woonhuis van Pieter Teyler van der Hulst. Dit pand opent pas in december officieel de deuren, maar was nu al voor een klein publiek te bezichtigen.
Amsterdam en de buitengebieden
In Amsterdam lag de focus op de buitengebieden en waren het voormalig Raadhuis in Ransdorp uit 1652, de begraafplaats Huis de Vraag in Sloten en Huize Frankendael in de Watergraafsmeer zeer geliefd.
Charles Dickens Kabinet in Deventer
Andere uitschieters waren het Charles Dickens Kabinet in Deventer, de historische bussen en boten tussen de historische plekken in de IJsseldorpen Nieuwerkerk-, Krimpen- en Ouderkerk aan den IJssel, Moordrecht en Gouderak en Landgoed Hackfort.
Open Monumentendag 2022
De volgende Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema duurzaamheid.
Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek. De VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loteirj) is sinds 2016 hoofdpartner van Open Monumentendag.