12.9 C
De Bilt

Openbaar Ministerie licht slachtoffers 43 keer te laat in over verlof dader

Binnenland – Vorig jaar heeft het openbaar ministerie 43 keer excuses moeten aanbieden aan slachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden, omdat zij te laat waren ingelicht over vrijlating, ontsnapping of verlof van daders.

Openbaar Ministerie

Dat is veel meer dan in 2015, toen dit maar negentien gebeurde. In 2014 ging het om 61 meldingen die te laat werden gedaan.

Week van tevoren inlichten

De cijfers zijn via een Wob-procedure opgevraagd door advocaat Sébas Diekstra, die zich onder meer bezighoudt met de rechten van slachtoffers en nabestaanden. Hij noemt het een ‘schande’ dat het nog zo vaak misgaat.

Als er een dader wordt vrijgelaten, moeten slachtoffers en nabestaanden minstens een week van tevoren worden ingelicht. Zo kan een onverwachte ontmoeting met de dader worden voorkomen.

Meisje van Nulde

De cijfers worden bijgehouden sinds 2012. Toen waren er nog 265 te late meldingen.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie zei onlangs nog dat hij laat onderzoeken hoe kan worden voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden te laat worden ingelicht.

Dat zei hij naar aanleiding van de excuses die vader Martin Huisman van ‘het meisje van Nulde’ kreeg omdat hij pas laat op de hoogte was gesteld van het verlof van tbs’er Mike J., de man die zijn dochter om het leven bracht.

Op de hoogte brengen nabestaanden:
  • Het IDV, het Informatiepunt Detentieverloop, is verantwoordelijk voor de meldingen.
  • Het IDV informeert slachtoffers en nabestaanden van zeer ernstige delicten over het verloop van de straf die door de rechter is uitgesproken.
  • De afgelopen jaren nam het aantal te late meldingen af.
  • In 2015 gebeurde het negentien keer (een half procent van het totaal) en in 2014 ruim zestig keer (een kleine 2 procent van het totaal).
  • In 2012 waren er nog 265 te late meldingen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio