11.9 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Opjutten van dier tegen dier wordt strafbaar

Binnenland – Een dier opjutten tegen een ander dier wordt strafbaar. Dit is een van de wetswijzigingen om dierenbeulen beter te kunnen aanpakken. Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie wil deze wijziging daarom in gaan voeren.

Het ophitsen van bijvoorbeeld een hond tegen een ander dier en het niet genoeg terughouden van een dier dat aanvalt wordt straks strafbaar gesteld als misdrijf.
Op dit moment is het al een overtreding om een dier op te hitsen tegen een mens. Dit wordt in de toekomst ook als een misdrijf gerekend. Hier op komt een maximale straf van een jaar te staan. Omdat het hierbij gaat om een misdrijf, krijgt de politie meer bevoegdheden, zo mag de politie een woning betreden om dieren in beslag te kunnen nemen.

Verbod
Blok zou ook graag zien dat de rechter de mogelijkheid krijgt om een verbod van maximaal vijf jaar om dieren te houden op te leggen. Of een locatieverbod voor bijvoorbeeld dierenmishandelaars die dieren hebben mishandeld op een kinderboerderij.

Zo’n houdverbod is er nu ook al, maar alleen als een voorwaarde voor iemand die een voorwaardelijke straf heeft gekregen. Bij overtreding moet diegene zijn of haar straf ondergaan, maar vervalt het verbod. Er is dan toch het risico dat iemand weer dieren gaat houden. Blok wil daarom van het houdverbod een zelfstandige maatregel maken die altijd geldt. Daarbij moet overtreding ervan strafbaar worden.

‘Gevaarlijke honden’ 
De officier van justitie mag straks bovendien bepalen dat iemand tot de zitting in de rechtszaal geen dieren mag houden. Zo kan voorkomen worden dat iemand al voordat hij voor de rechter komt opnieuw in de fout gaat.

Eerder dit jaar voerde staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) verplichte training in voor baasjes van zogenaamde ‘gevaarlijke honden’. Per 1 januari volgend jaar moeten baasjes van bepaalde soorten honden, waaronder de pitbull en alle kruisingen met dit hondenras, deze trainingen volgen om een dergelijke hond te mogen bezitten.

Over die regelgeving is veel discussie. Omdat volgens hondentrainers elk ras kan bijten. De schade bij zware rassen als de pitbull is dan wel groter dan een bijtincident door een chihuahua. Maar er wordt in de hondenbranche gepleit voor een verplichte cursus voor alle rassen. Er zijn volgens een hondentrainer vele redenen waardoor een hond kan bijten. Dit kan ook uit angst of onzekerheid zijn voor bijvoorbeeld een andere hond. Er zou meer aandacht moeten komen voor de omgangsregels en beleefdheidsvormen in losloop gebieden, zoals dit al jaren een ongeschreven wet is om een hond bij je te roepen of aan te lijnen wanneer een aangelijnde hond in zicht komt. Je weet immers nooit waarom die hond aan de lijn zit. Volgens een hondentrainer die Regio Online onlangs sprak over dit onderwerp, hoeven honden elkaar niet altijd te begroeten en/of te besnuffelen. “Zij ruiken ook op afstand en lezen lichaamstaal. Wij mensen willen graag dat honden even kennis maken en ‘spelen’, maar ook honden hebben hun persoonlijke zone en voorkeur en zijn er niet altijd van gediend wanneer een andere hond zich opdringt.
Wanneer mensen zich hier meer van bewust zouden worden, zouden er misschien minder incidenten voorkomen.” Ook zegt hij dat elke hond in de eerste plaats ‘hond’ is en dan pas het ras dan is er ook nog karakter. “Een goede hondenschool zou zich moeten verdiepen in ras eigenschappen en de cursus aan moeten passen per hond en baas. Niet één hond of baas is hetzelfde. Een aanpak kan dus per hond/baas en geval verschillen” Aldus de hondentrainer die al heel wat mensen met probleemhonden heeft kunnen helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio