4.5 C
De Bilt

Opnieuw stijging consumentenprijzen in juni

Binnenland – De consument betaalde in juni 1,7 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder, meldt het CBS. In mei was de prijsstijging van consumentenprijzen op jaarbasis eveneens 1,7 procent.
De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.
De consumentenprijsindex (CPI) is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Stijging vliegtickets en pakketreizen lager

De prijsstijging van vliegtickets en pakketreizen naar het buitenland nam in juni af. Dit had een neerwaarts effect op de stijging van de consumentenprijzen. Rond feestdagen en in schoolvakanties zijn de prijzen van vliegtickets en pakketreizen naar het buitenland hoger doordat meer mensen met vakantie gaan. Er vielen dit jaar meer vakantiedagen in mei, in juni minder. Daarentegen nam de prijsstijging van goederen en diensten die Nederlanders in het buitenland kopen toe. Per saldo bleef de prijsstijging van goederen en diensten 1,7 procent.

Stijging consumentenprijzen in Nederland lager

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In juni waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 1,7 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was in mei nog 1,9 procent. In de eurozone nam de prijsstijging toe van 1,9 naar 2,0 procent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio