21.1 C
De Bilt

Prestigieuze ondergrondprijs voor uitbreiding Paleis Het Loo

Delft – De ondergrondse uitbreiding van Paleis het Loo in Apeldoorn heeft de Schreudersprijs 2025 voor ondergronds bouwen gewonnen. De jury roemt het project vanwege de extra belevingswaarde en behoud van het monumentale karakter tijdens het realiseren daarvan. “Het uit 1686 daterende Paleis Het Loo is getransformeerd tot een soort Louvre in Apeldoorn met internationale grandeur”, aldus de jury.

De prijs, €25.000,-, is op 31 maart tijdens het jubileumcongres van het Centrum Ondergronds Bouwen (COB) uitgereikt aan vertegenwoordigers van Paleis het Loo, Volker Staal en Funderingen (VSF), advies- en ingenieursbureau WSP en KAAN Architecten.

De jury selecteerde de ondergronds uitbreiding van Het Loo uit vijftien inzendingen, allemaal projecten onder de grond die in de afgelopen twee jaar zijn gerealiseerd. Ook De Entree Amsterdam en de Blankenburgverbinding werden genomineerd. De bezoekers van het COB-congres kenden de publieksprijs toe aan de Blankenburgverbinding.

Specialistische funderingstechnieken

De uitbreiding van Paleis Het Loo bevindt zich onder het centrale voorplein, de Bassecour. Met specialistische funderingstechnieken, uitgebreide monitoring en risicogestuurd ontwerp met 3D-modellen zijn vijf bouwkuipen van 4.500 m² en 10 meter diepte gerealiseerd. De historische bebouwing is verbonden met de nieuwbouw via vier onderaansluitingen, waarbij de kelder gefaseerd is doorgebroken en verbonden tot één ondergrondse ruimte. Tijdens de meest kritische fase van de uitbreiding is het monumentale karakter van het paleis behouden gebleven.

Luchtfoto Paleis Het Loo tijdens verbouwing
Luchtfoto Paleis Het Loo tijdens verbouwing – Foto: WSP – Koen Mol

Paleis Het Loo met ondergrondse centrale hal

Paleis Het Loo werd na een verbouwing van vijf jaar op 21 april 2023 heropend door Koning Willem-Alexander. De uitbreiding omvat tentoonstellingszalen en een nieuwe entree. Tijdens de uitvoering zijn de bestaande gevels en funderingen beschermd met behulp van trillingvrije technieken.

De jury noemt de ondergrondse centrale hal als het meest indrukwekkende deel van de uitbreiding: “Het ensemble van de gecreëerde ruimte en het bestaande monument vormen samen de kracht van dit project. Na vernieuwing van de paleistuinen begin deze eeuw is het Loo nu voorzien van nieuw elan in een mooie drieslag: historie, nieuwe ondergrondse ruimte en behoud van hoge kwaliteit bovengronds.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio