Een auto zakelijk leasen begint steeds normaler te worden. Toch kan helaas niet iedereen gebruik maken van deze leasevorm. Dit komt natuurlijk doordat niet iedereen een ondernemer is. Gelukkig zijn er dan alsnog genoeg andere mogelijkheden om als particulier een auto te kunnen leasen. Zo is dit mogelijk met een shortlease met de beste deal. Toch is dit ook niet altijd de beste optie, want de kans is groot dat je de leaseauto gedurende een relatief lange periode wilt gebruiken. Om dan alsnog een vierwieler te kunnen leasen kun je kiezen voor private lease, waarover je meer leest in dit artikel.
Wat is private lease?
Private lease wordt steeds populairder. Aan het einde van 2018 reden namelijk al maar liefst 150 duizend Nederlands particulier in een auto die ze leasen met behulp van deze vorm. Twee jaar eerder waren er nog maar 64 duizend private leaserijders. Het is dus echt in opkomst. Je rijdt door middel van private lease als particulier in een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag.
Leasen is anders dan bezitten
Het voertuig is hierbij niet van jou. Alle kosten die je aan een auto kunt hebben zijn bij het maandelijkse bedrag inbegrepen, behalve de brandstof. Reparatie, verzekering, onderhoud, wegenbelasting, et cetera zit wel bij het bedrag dat jij maandelijks moet betalen aan de leasemaatschappij inbegrepen. De periode waarover je de auto leaset kun je zelfs bepalen. Over het algemeen kun je kiezen uit vijf opties: 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Voordat je een private leasecontract afsluit is het slim om een private lease vergelijker te gebruiken. Door dit te doen zul je niet te veel betalen voor je contract.
Wat zijn de voordelen van private lease?
Er zijn diverse redenen waarom je zou moeten kiezen voor private lease als je een auto wilt leasen. Zo zijn de kosten ontzettend duidelijk. Je weet namelijk precies wat je maandelijks kwijt bent aan het contract. Bovendien heb je geen spaargeld nodig. Met behulp van private lease kun je alsnog in een nieuwe auto rijden zonder je spaargeld hiervoor in te zetten. Daarnaast zul je een stuk minder gedoe hebben.
Onverwachte garagerekeningen zul je bijvoorbeeld niet krijgen, terwijl je het kopen, inruilen en verkopen van je auto ook niet hoeft te doen. Ook zul je altijd de beschikking tot een auto hebben. Als je huidige leaseauto kapot gaat dan zul je met private lease altijd een ander exemplaar krijgen. Het is bovendien meestal goedkoper dan het kopen van een auto, dit is met name het geval als je geleend geld inzet voor het aanschaffen van het voertuig. Voor ouderen is dit meestal niet eens mogelijk, maar gelukkig kunnen ze wel voor private lease kiezen.
Wat zijn de nadelen van private lease?
Net zoals alle andere leasevormen heeft private lease uiteraard ook wat nadelen. Zo is het niet de goedkoopste manier van autorijden. Zo is het kopen van een occasion een stuk voordeliger. Bovendien is het breken van het contract kostbaar. Je zult meestal dus niet zonder gevolgen onder het leasecontract uitkomen. Ook is private lease duur bij weinig gebruik. Ben jij een automobilist die de auto weinig inzet? Het leasen van een auto is dan niet echt interessant, wat met name het geval is als je niet aan je kilometerbundel zult komen.
Dit komt doordat je geen vergoeding krijgt voor de kilometers die je niet rijdt. Ook is het duur als je de maximale no-claim korting op je autoverzekering hebt. Als je tijdelijk wilt leasen dan zal dit nog nadeliger zijn, want na 3 jaar ben je de oude opgebouwde no-claim korting kwijt. Private lease beperkt bovendien je hypotheek, wat komt doordat de bank 65 procent van het maandelijkse leasebedrag in mindering zal brengen op de maximale maandelijkse woonlasten.