Je hebt er vast weleens van gehoord: probiotica. Weet je ook wat een probioticum precies is? En hoe komen ze in je lichaam terecht? Lees alles over deze levende bacteriën, die ook in jouw lijf leven!
Wat zijn probiotica?
Het woord probioticum (probiotisch) is afgeleid van de Griekse woorden die ‘voor het leven’ betekenen; probiotica bevatten levende bacteriën. Van oudsher worden gefermenteerde zuivelproducten al geconsumeerd als probioticum. Er zijn voedselproducten, zoals yoghurt, kefir, zuurkool of augurken, die van nature deze gunstige levende melkzuurbacteriën bevatten. Echter, deze bereiken de darmen meestal niet levend. Ze worden eerder al afgebroken, namelijk in de maag door maagzuur. De levende bacteriestammen in probioticum supplementen bereiken de darmen wél levend; ze zijn hier specifiek op ingericht.
Eeeew… levende bacteriën?!
Probiotica – ook wel microbiotica genoemd – bestaan uit levende micro-organismen, vergelijkbaar met de bacteriën die van nature voorkomen in ons spijsverteringsstelsel. Ze komen op verschillende plekken in ons lichaam voor. De meest bekende is in de darmflora, maar ook in de mond komen ze voor. Overigens hebben vrouwen ook vaginale probiotica. In de darm leven ongeveer 100.000 miljard micro-organismen. Hiermee is het het grootste microbioom van het menselijk lichaam.
Deze bacteriën zijn altijd aanwezig, zowel de ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën. Normaal gesproken zijn beide in evenwicht, waardoor de spijsvertering goed werkt. Maar de balans kan verstoord worden door factoren van buitenaf. Dat kan bijvoorbeeld ziekte of stress zijn, of het innemen van antibiotica.