Van 3 tot en met 9 maart 2025 vindt de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats, dé duurzame eetgedragsveranderingscampagne van Nederland. Uit onderzoek in opdracht van Stichting Week Zonder Vlees blijkt dat de Randstad voorloopt op de rest van Nederland als het gaat om vermindering van vlees- en zuivelconsumptie en deelname aan de campagne. Toch wordt het volledige potentieel nog niet benut. Daar hoopt de campagne dit jaar verandering in te brengen.
Randstad loopt voor bij minderen in vlees- en zuivelconsumptie
Uit onderzoek uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Norstat in opdracht van Stichting Week Zonder Vlees blijkt dat slechts 18% van de inwoners in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) dagelijks vlees eet. In omliggende Randstedelijke provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht) ligt dit percentage op 25%. Ter vergelijking: in het noorden van Nederland eet 36% van de inwoners dagelijks vlees1. Ook de zuivelconsumptie is in de Randstad een stuk lager dan in de rest van het land: in stedelijke gebieden consumeert 35% van de bevolking dagelijks zuivel, en in de omliggende provincies 49%. In het noorden en oosten van Nederland ligt dit op respectievelijk 59% en 57%1.
Een stapje extra
Ook deelname aan de week is in de Randstad het hoogst. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag doet gemiddeld 25% van de bevolking mee aan de campagne, wat het hoogste percentage van heel Nederland is. In de Randstedelijke provincies ligt dit percentage op 20%. In het noorden van Nederland gaat slechts 10% de uitdaging aan1. Ondanks het feit dat de Randstad voorloopt op de rest van Nederland, valt er nog genoeg te winnen.
“Deze cijfers laten zien dat men in de Randstad vaker plantaardig eten heeft omarmd: voor veel mensen is een flexitarisch eetpatroon het nieuwe normaal geworden. Maar we staan met zijn allen nog steeds voor een grote klimaatuitdaging, en die deelnamecijfers van 20-25% kunnen écht beter. Ik zie vooral dat mensen nog moeite hebben met vaker zuivel laten staan. Daarom hopen we dit jaar de hele Randstad uit te dagen om naast geen vlees, ook echt 7 dagen geen zuivel te consumeren, en zo nieuwe alternatieven te ontdekken. Laten we er dit jaar een schepje bovenop doen, en zo het goede voorbeeld blijven geven aan de rest van Nederland!”, aldus initiatiefnemer Isabel Boerdam.
Meedoen? Dat kan!
Iedereen kan deelnemen aan de week door van 3 tot en met 9 maart vlees en zuivel te laten staan. Via www.weekzondervleesenzuivel.nl kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief en ontvang je een gratis online kickstart magazine. Op sociale media (@weekzondervleesenzuivel) vind je de meest actuele updates over de campagne, de nieuwste recepten en praktische tips om plantaardig eten nog makkelijker te maken.