Tijdens de Algemene Ledenvergadering van De Hollandsche Molen op 1 februari in Soest ontving een recordaantal van 110 mensen het getuigschrift van geslaagd molenaar. In de twee examenrondes van 2024 gingen 118 kandidaten (ook een record) op 33 verschillende molens in Nederland op voor hun examen. Dat leverde uiteindelijk 95 geslaagde windmolenaars en 15 geslaagde watermolenaars op.
‘De Hollandsche Molen en Het Gilde van Molenaars zijn natuurlijk erg blij met dit record’, zegt Nicole Bakker, directeur-bestuurder van De Hollandsche Molen. ‘We constateerden de afgelopen jaren al dat we steeds meer geslaagden mochten verwelkomen. Het is een overduidelijk bewijs dat er belangstelling is voor het molenaarsambacht. Dit is ook hard nodig om de molens te laten draaien en malen.’
Eelco van Norren, voorzitter van Het Gilde van Molenaars
‘Molens zijn levende monumenten die het meestal moeten hebben van actieve vrijwilligers. Met name in de regio kunnen we nog veel molenaars gebruiken. Dat we weer zoveel mensen die gegrepen zijn door molens dit prachtige vak hebben kunnen bijbrengen maakt ons trots.’
Al ruim 50 jaar verzorgt Het Gilde van Molenaars een opleiding tot molenaar. En evenzovele jaren lang is De Hollandsche Molen verantwoordelijk voor het afnemen van het examen.
Over De Hollandsche Molen
De Hollandsche Molen zet zich al meer dan een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. In 2023 ontving de vereniging het predicaat Koninklijk.
Over Het Gilde van Molenaars
Het Gilde van Molenaars (GVM) is een landelijke vereniging met regionale afdelingen, die zich ten doel heeft gesteld een opleiding te verzorgen voor mensen die monumentale wind- en watermolens willen laten draaien. Het molenaarsambacht staat ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.
De Hollandsche Molen en de molenaars van het Gilde dragen zo samen bij aan de instandhouding van een belangrijk stuk culturele rijkdom in Nederland.