Het reizen met de OV-chipkaart van iemand anders is legaal. Dat is de conclusie van de Geschillencommisse Openbaar Vervoer, die uitspraak deed in een zaak tussen tussen een reiziger en een vervoerder. De passagier had een boete gekregen terwijl hij reisde met de kaart van een ander.
De reiziger leende een persoonlijke OV-chipkaart van een vriendin om met de trein van Geldermalsen naar Arkel te reizen, maar kreeg toch een boete. Onterecht volgens de commissie. In het geval van de passagier was er geen sprake van een abonnement. Hij reisde dus tegen een normaal tarief.
Boete
Tijdens een controle stelde de conducteur vast dat de chipkaart niet van de passagier was, waarna hij de eigenaar van de kaart opbelde. Die bevestigde dat ze haar kaart had uitgeleend. Desondanks kreeg de reiziger een boete.
De Geschillencommissie heeft gezed dat de OV-chipkaart gebruikt kan worden voor persoonsgebonden en niet-persoonsgebonden producten. Het is daarom toegestaan dat een ander de rit betaalt. De commissie vond het weliswaar terecht dat de conducteur verifieert of de kaart niet door diefstal is verkregen, of door iemand is kwijtgeraakt. Maar de conclusie dat iemand die met de OV-chipkaart van een ander reist, geen geldig vervoerbewijs heeft, zoals de vervoerder beargumenteerde, ging echter te ver.
Mag mijn vrouw met mijn ov kaart reizen omdat de hare is kwijtgeraakt.?
Beste, dit is een best oud artikel. voor de huidige regelgeving omtrent delen van OV-Chipkaarten verwijs ik u graag door naar ov-chipkaart.nl of NS.nl