Onder de vlag van de Dutch Marines Rowing Challenge nemen meer dan 80 vrijwilligers, die Nederland dienen of hebben gediend, zaterdag 26 augustus tot en met zaterdag 2 september deel aan een monster sloeproei challenge van Maastricht naar Rotterdam. De afstand die ze gaan afleggen is 358 kilometer, refererend aan het 358-jarig bestaan van het korps mariniers. Doel van de roeisloep challenge is om als fundraiser te fungeren voor stichting “Help Ze Thuiskomen”. Deze stichting wil indachtig het credo “leave no one behind” maatschappelijke aandacht en begrip vragen voor de gevolgen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij geüniformeerde beroepsbeoefenaren die Nederland dienen of hebben gediend.
De stichting doet dit door de inzet van buddyhonden in samenwerking met KNGF, het inzetten van een virtual reality bril om trauma’s te bestrijden en te voorkomen, dit In samenwerking met de universiteit Leiden en het inzetten van een platform waar men kan thuiskomen: het sloeproeien (defensie en politie) en het Nederlands Veteraneninstituut.
Tot het gaatje en verder
De sloeproei challenge kent ruim een jaar onbezoldigde en tomeloze inzet van zowel logistieke als fysieke voorbereidingen van een groep vrijwilligers, die de drie pijlers van respect, waardering en zorg nastreven voor de helden die Nederland dienen of hebben gediend. Dat geldt voor alle (oud) geüniformeerden, jong en oud, ongeacht de missie waaraan zij hebben deelgenomen of jarenlang dienst hebben gedaan bij overheidsdiensten, maar ook voor hun thuisfront.
Zorg kan er nooit genoeg zijn en zeker niet voor hen die met blijvend letsel “thuiskomen”. Fysiek letsel is meestal zichtbaar en daardoor herkenbaar voor de buitenstaander. Bij PTSS is dat toch even anders. De sloeproei challenge symboliseert dan ook de lange strijd die lotgenoten soms moeten ondergaan, zowel voor de roeiers als de vrijwilligers die daarmee letterlijk tot het gaatje gaan en daaraan voorbij.
Thema Kracht
Tweejaarlijks houdt DMRC een challenge; een meerdaags roei-evenement uitgevoerd met zeven sloepen over een grote afstand waarbij fysieke en maritieme uitdagingen hand in hand gaan. De eerste challenge vond plaats in september 2015 toen wij van Rotterdam naar Londen zijn geroeid. Onze tweede challenge vond plaats in juni 2017, toen wij roeiden van Den Helder naar Wilhelmshaven. Beide challenges gingen over een afstand van 350 kilometer. In 2018 hebben wij Vlissingen naar Rotterdam geroeid over een afstand van 180 kilometer. En dat allemaal voor onze gezamenlijke doelstelling: “roeien vóór en mét buddy’s in nood”.
Challenge 2023 heeft als thema de kernwaarde ‘Kracht’, want gezamenlijk ondergaan we de kracht van het roeien om, voor hen die het nodig hebben, herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en begrip en respect te genereren voor onszelf en onze buddy’s die ons land dienen of hebben gediend.
Wij roeien van Maastricht naar Thorn, Roermond, Gennep, Arnhem, Culemborg, Schoonhoven en Rotterdam.
358 kilometer hardlopen
Marathonloper Steven Schless, sinds 2018 aangesloten bij DMRC, voert alternatieve monster topprestaties uit en zal de gehele challenge route gaan hardlopen. 358 kilometer in 8 dagen.
Zijn relaas: …..”Als burger voel ik een diepe verbondenheid met onze (oud-)mariniers en ben ik me bewust van de uitdagingen die zij kunnen ervaren bij terugkomst uit conflictgebieden Ook op latere leeftijd kan dit nog gebeuren. Het is belangrijk dat we hen als maatschappij meer aandacht en steun bieden, niet alleen aan deze (oud) mariniers, maar aan alle (oud) geüniformeerden, onder andere veteranen, politieagenten, brandweermannen en BOA’s met PTSS.
Vanuit mijn eigen ervaringen met fysieke en mentale tegenslagen weet ik hoe belangrijk het is om elkaar te steunen en hulp te zoeken. Maar ook hoe moeilijk het kan zijn om te moeten erkennen dat je er zelf niet uit komt. Daarom zet ik mij middels sportieve prestaties in voor (oud) geüniformeerden met PTSS om meer aandacht voor het probleem te krijgen en ook donaties voor PTSS te genereren. Uiteindelijk geldt ook hier, net als voor de gehele samenleving, dat als iedereen aan elkaar denkt, er aan iedereen gedacht wordt.
Ik geloof dat we als maatschappij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor onze (oud) geüniformeerden. Laten we samenwerken en ons inzetten voor deze belangrijke zaak…..
Het programma van challenge 2023
Het programma biedt redacties de mogelijkheid aanwezig te zijn bij en rond het evenement, interviews af te nemen en mee te varen op het begeleidingsschip. Om lokaal of nationaal Nederland mee te nemen in de uitvoering van dit fantastisch evenement voor en door mannen en vrouwen die Nederland dienen of gediend hebben.