Ruim 55 procent van de 1,5 miljoen zzp’ers heeft naast een zzp-inkomen ook een andere bron van inkomsten, zoals loon, pensioen of een uitkering. Ruim zes op de tien zzp’ers haalden wel hun hoofdinkomen uit ondernemerschap, voor de overige zzp’ers was het zzp-schap een bijverdienste. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Inkomsten uit eigen bedrijf het hoogst
Ruim 650 duizend zzp’ers hebben alleen een zzp-inkomen. Daarmee verdienen ze in doorsnee 28 duizend euro per jaar. Voor zo’n 256 duizend zzp’ers is het inkomen uit hun ondernemerschap de voornaamste, maar niet de enige inkomensbron. Zij hebben ook nog inkomsten uit loon, pensioen of een uitkering. Het doorsnee zzp-inkomen van deze zelfstandigen bedroeg bijna 20 duizend euro, met 6,7 duizend euro aan andere inkomsten, ofwel neveninkomen.
Pensioenuitkering grootste neveninkomen
Van de zzp’ers met neveninkomen hadden degenen met pensioen niet alleen het hoogste zzp-inkomen (23,5 duizend euro), maar ook de hoogste neveninkomsten. In doorsnee ontvingen zij 10 duizend euro aan pensioen. De zzp’ers met bijverdiensten uit loon verdienden 6 duizend euro naast 16,7 duizend euro aan zzp-inkomen.
Vooral werknemers verdienen bij als zzp’er
Voor 548 duizend personen was het zzp-inkomen een bijverdienste. Het zijn vooral werknemers die naast hun loon extra inkomen vergaren als zzp’er. Van de ruim 6,2 miljoen werknemers in 2016 waren dat er bijna 330 duizend (5,3 procent). Met hun ondernemerschap verdienden zij in doorsnee 1,9 duizend euro per jaar bij.
Ruim 138 duizend mensen vulden hun pensioen aan met in doorsnee 2,8 duizend euro aan zzp-inkomen. Dit komt neer op 4,5 procent van alle gepensioneerden. Daarnaast waren er 46 duizend
uitkeringsontvangers die in doorsnee 1,4 duizend euro per jaar bijverdienden als zzp‘er. Het verdiende zzp-inkomen wordt verrekend met de ontvangen uitkering.
Zzp-inkomen in bouw is meestal het hoofdinkomen
De mate waarin het zzp-inkomen bepalend is voor het gehele inkomen van de zzp’er verschilt per bedrijfstak. Bij negen op de tien zzp’ers in de bouw is het zzp-inkomen het belangrijkste inkomen; bij zeven op de tien is het zelfs het enige inkomen. Bij zzp’ers die werkzaam zijn binnen de overheid, in het onderwijs en in de zorg is het zzp-inkomen in de helft van de gevallen een bijverdienste.