Dertien procent – zowel mannen als vrouwen – vindt dat een meisje in een kort rokje ook niet moet zeuren als ze wordt lastiggevallen.
Dat blijkt uit een representatieve peiling onder duizend Nederlanders van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van kenniscentrum seksualiteit Rutgers die maandag verschijnt. Daarin staat ook dat 1 op de 5 mannen vindt dat seksuele intimidatie echter wordt ‘overdreven’.
Dat terwijl 38 procent van de vrouwen het afgelopen jaar zelf na-sissen op straat of gefluit meemaakte. Bij jonge vrouwen tussen 18 en 30 jaar stijgt dat percentage naar 50 procent. Zij kregen dan door een volslagen vreemde toegeroepen dat ze er ‘lekker’ uitzagen.
Beeld over sexy vrouwen zorgwekkend
Rutgers vindt de nieuwe cijfers zorgwekkend. “Dit legt een dubbele moraal in de samenleving bloot,” stelt directeur Ton Coenen. Volgens hem wordt de verantwoordelijkheid voor seksueel grensoverschrijdend gedrag met het ‘korte-rokjesargument’ toch nog vaak bij meisjes en vrouwen gelegd.
“Dat is een beetje hypocriet. We vinden het niet kunnen, maar als je dan doorvraagt hoor je ‘eigenlijk kan het niet, maar toch…’.”
Volgens Rutgers moet de politiek ‘een maatschappelijke cultuuromslag’ te weeg brengen. Daarom tekent de organisatie maandag een stembusakkoord met PvdA, SP, D66, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren.
In zo’n akkoord maken partijen in verkiezingstijd afspraken over hun inzet bij de kabinetsformatie. In ‘handen thuis!’ staat onder andere dat seksuele voorlichting op scholen meer aandacht moet besteden aan seksuele vorming en het aangeven van grenzen en dat docenten beter moeten worden geschoold.
Ook tekenen de partijen ervoor dat het volgende kabinet ervoor moet zorgen dat de cijfers over ontoelaatbaar seksueel gedrag omlaag moeten. Volgens Rutgers heeft 40 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen een vorm van fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt.
Geen steun
Rutgers benaderde politieke partijen die deze kabinetsperiode in de Tweede Kamer zitten. De VVD tekent niet mee. De partij wilde volgens het kenniscentrum op het laatste moment toch geen steun geven wegens ‘campagneactiviteiten in het land’. Coenen is verrast door die opstelling: “Echt jammer.”
Een woordvoerder van de liberalen laat echter weten maandag geen handtekening te zetten omdat de VVD het niet met alle maatregelen in het stembusakkoord eens is. Welke dat zijn, kon niet worden achterhaald. “Maar natuurlijk onderschrijven we het belang van de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag.”
Ook de christelijke partijen CDA, ChristenUnie, SGP wilden niet meedoen met dit akkoord. PVV en PvdA-afsplitsing Denk reageerden niet. Afgelopen week weigerden deze vijf partijen ook het ‘roze stembusakkoord’ van COC Nederland te ondertekenen, waarin een aantal beloftes aan homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen wordt gedaan.
In Amsterdam wordt momenteel al onderzocht of straatintimidatie via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan worden aangepakt. De hele gemeenteraad steunde in februari een plan van VVD-raadslid Dilan Yesilgöz.