2.6 C
De Bilt

Star Trek fantasie van dierloos ruimtevlees werkelijkheid

Binnenland – Lange tijd leek de serie Star Trek vooruit te lopen op de werkelijkheid: een wereld waarin geen dieren geslacht worden en al het eten inclusief vlees uit een ‘replicator’ voortkomt. Het Israëlische bedrijf Aleph Farms is het onlangs gelukt om voor het eerst een stukje vlees in de ruimte te kweken.    

Het stukje vlees werd in een ruimtestation op bijna 400 km afstand van de aarde geproduceerd door een speciale 3d-printer, met gebruik van gekweekte rundercellen. Met de techniek zouden in de toekomst astronauten van vlees kunnen worden voorzien, zonder dat levende dieren of grootschalig grondstofgebruik nodig zijn. Want de 10.000 tot 15.000 liter water die nodig zijn om één kilo biefstuk te maken, zijn niet beschikbaar in de ruimte, aldus de onderzoekers.

Het experiment kwam voort uit een samenwerking met het Russische deel van het International Space Station. Volgens Aleph Farms biedt het geslaagde experiment de mogelijkheid om voedselzekerheid voor toekomstige generaties met behoud van natuurlijke hulpbronnen te kunnen onderzoeken.

Star Trek

“Dit is niet alleen een ontzettend leuke actie, voor het eerst is er namelijk kweekvlees in de ruimte geproduceerd,” legt Pablo Moleman uit, Manager Food Industry bij ProVeg Nederland, een organisatie die plantaardig en gekweekt vlees stimuleert. “Het geeft ook aan dat de tijd rijp is voor innovatieve ontwikkelingen om aan de wereldwijde vraag aan proteïnen te kunnen voldoen op een duurzame manier. En we hoeven daarvoor niet te wachten tot de uitvinding van de replicator in de 24e eeuw.”

Omdat astronauten lange afstanden afleggen en er goed nagedacht moet worden over de voedselvoorraad ligt het printen van vlees dan ook voor de hand. “En als het in de ruimte kan, dan kan het zeker ook op aarde,” stelt Pablo lachend. 

Over ProVeg Nederland

ProVeg is een organisatie die tot doel heeft de consumptie van dierlijke producten tegen 2040 met 50% terug te dringen. Het einddoel is echter ambitieuzer: een 100% plantaardige toekomst.

ProVeg werkt dagelijks aan het versnellen van de vegarevolutie en de transitie naar een plantaardig, dier- en mensvriendelijk voedselsysteem in Nederland.

Dit gebeurt enerzijds door het makkelijker maken voor consumenten om vaker plantaardig te eten. We organiseren grootschalige food festivals en beurzen, bedenken communicatiecampagnes gericht op gedragsverandering en geven workshops, presentaties of bieden ‘Vegxperiences’ aan op scholen en tijdens evenementen.

Anderzijds helpt ProVeg bedrijven om in te spelen op de groeiende vraag naar plantaardige producten. Zo bieden we consults op maat, marktonderzoek en productinnovatie aan of denken we mee over communicatiestrategieën voor plantaardige producten of het verduurzamen van kantines.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio