Sinds 2025 wordt er niet standaard meer op chlamydia getest bij de GGD. In het kader van ‘zinnige zorg’ wil men overdiagnostiek of overbehandeling voorkomen. Uit nieuw onderzoek kwam vorig jaar namelijk naar voren dat de soa minder risico met zich meebracht dan aanvankelijk werd gedacht. Zo komt onvruchtbaarheid door chlamydia veel minder voor dan afgelopen jaren werd aangenomen.
Kritisch overnieuw testbeleid rond chlamydia
Chlamydia is dus geen standaard test meer, pas bij klachten of waarschuwing van partner(s) wordt erop getest. Afgelopen jaren was het juist chlamydia waar altijd – ongeacht risico en klachten – op werd getest. Het nieuwe beleid zorgt voor veel vragen, vooral bij studenten. Juist die groep testte voorheen altijd hierop en krijgt nu te horen dat er weinig risico aan de soa kleeft. Er werd al wat kritischer geschreven over het beleid, en ook studenten reageren kritisch. De kans op besmetting is immers nog steeds groot, ook zonder klachten.
Jongeren willen gewoon duidelijkheid
Veel jongeren begrijpen het beleid niet. ‘Klachten of niet, je wilt gewoon geen soa in je lichaam hebben’, zo geeft een student vrij ad rem aan. Bovendien wordt de soa natuurlijk doorgegeven, ook zonder klachten is chlamydia besmettelijk. Wellicht dat een partner er wel klachten van krijgt. Het nieuwe beleid lijkt de twijfel bij de doelgroep niet weg te nemen. Studenten kiezen dan ook steeds vaker voor online alternatieven. Dan maar betalen voor een test, zo lijkt de redenatie.
Bij commerciële aanbieders lijkt er meer op chlamydia getest te worden dan een jaar geleden. Hoewel men beperkte data ter beschikking heeft, er is immers pas een maand voorbij van 2025. Ook laat men weten meer vragen over chlamydia te krijgen, zelfs over het testbeleid van de GGD.
Gaat GGD meer reactief testen?
Hoewel chlamydia minder getest gaat worden, moeten andere soa’s nu juist vaker worden getest. Zo maakte gonorroe de afgelopen jaren een opmars door waardoor het testbeleid voor deze geslachtsziekte geïntensiveerd werd. De GGD gaat deze soa juist vaker testen. En zo lijkt het beleid een beetje reactief te zijn. Gaat men over vijf jaar dan juist weer meer op chlamydia testen?
Zelf testen
Hoewel de GGD het testbeleid herziet, is er al jaren sprake van wachtlijsten. Veel studenten konden sowieso al niet direct terecht en al jaren werd zonder klachten veelal naar huisarts verwezen. Zelf testen – met een soa thuistest – was voor deze groep al een alternatief. En dit alternatief lijkt nu verder aan populariteit te blijven winnen. Zo zijn er aanbieders die hun gebruikers ook kunnen behandelen. Dus als een gebruiker positief test, kan ie medicatie aanvragen.