Afgelopen jaren is het percentage sociale huurwoningen te ver teruggelopen. Daarmee wordt wonen in Almere onbereikbaar voor mensen met een lager inkomen. Om de stad toegankelijk voor iedereen te houden, is het nodig om deze trend te keren. Om een trendbreuk in te zetten en het percentage sociale huur omhoog te brengen naar 30% is een breed programma aan acties, met een tijdshorizon tot 2040, opgesteld. Dit telt op tot een extra bouwambitie van ruim 15.000 woningen en het herstellen van het percentage sociale huur naar 30%.
Met de trendbreuk wordt niet alleen het percentage sociale huurwoningen verhoogd, maar worden er meer woningen gebouwd dan tot nu toe gepland was. Binnen deze nieuwe woningvoorraad gaat de aandacht vooral uit naar betaalbaar aanbod voor verschillende doelgroepen, zoals starters, jongeren en senioren. Dit markeert een nieuwe fase waarin Almere verder bouwt aan een complete, toegankelijke stad voor iedereen.
“Almere, een stad die zich lange tijd heeft gekenmerkt door haar snelle woningbouw, wil niet alleen blijven groeien in aantal woningen, maar ook die inclusieve stad blijven waar iedereen kan wonen”, aldus Wethouder Paul Tang van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ontwikkeling en Sport. “Daarom wordt geen instrument onbenut gelaten om zo snel mogelijk de woningcrisis in Almere te doorbreken. Meer sociale huur en meer woningbouw, is het doel.”
Belangrijke actiepunten Almere
- Samenwerking met woningcorporaties: de gemeente gaat concrete afspraken maken met de woningcorporaties om 1.000 extra sociale huurwoningen te realiseren.
- Maximale inzet op haalbare projecten: De aandacht moet maximaal ingezet worden op haalbare projecten. Daarom wordt er een afwegingskader ontwikkeld dat het mogelijk maakt om alleen haalbare projecten op te pakken. Projecten waar de gemeente onevenredig veel tijd aan kwijt is, laat de gemeente liggen.
- Versnellen: Er wordt versnelling aangebracht voor de gebieden Hortus, Odeonpark, Overgooi en het Kasteel. Voor Hortus komt de gemeente op korte termijn met verdere uitwerkingen van de woningbouwprogrammering, voor Overgooi en Odeonpark gaat de gemeente samen met de raad de kaders definiëren en voor het Kasteel komt de gemeente met een beoordeling en advies inzake het initiatief dat voor de kasteellocatie is ingediend.
- Versterken betaalbaar wonen 40-40-20: in nieuwe projecten en bij de eerste fase van Pampus zet de gemeente in op 40% sociale huur, 40% middenhuur en 20% vrije sector.
- Verdichten: er worden nieuwe mogelijkheden voorgelegd aan de gemeenteraad voor verdichting. Concrete plannen voor verdichting rondom de NS-stations Poort, Muziekwijk, Parkwijk en Oostvaarders. Daarnaast gaat de gemeente in gesprek met de gemeenteraad over het mogelijk verdichten in Oosterwold, en of op basis van het Masterplan Zuidoever Weerwater in dat gebied, naast Hortus, enkele duizenden woningen kunnen worden toegevoegd.
- Benutten: er worden voorstellen aan de raad gedaan om bestaande woningen beter te benutten o.a. via optoppen, woningdelen, kamerbewoning, hospitaregelingen en andere regelingen voor het huisvesten van meer huishoudens in één woning.