Wordt het tijd voor een verhuizing? Dan is het ook tijd om een plan te maken om de overgang van het ene woning naar het andere zo soepel mogelijk te laten verlopen. Door onze checklist met tips te volgen, wordt de verhuizing een stuk makkelijker.
Verhuizen heeft vele redenen, maar wat de reden ook is, er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken voordat je voor het eerst de sleutel in het slot van je nieuwe huis steekt. Tussen wat is geweest en wat zal zijn, is het gemakkelijk om overweldigd te worden door alle dingen die moeten worden gedaan, vergeleken en besloten. Om die reden hebben we een handige checklist voor de verhuizing opgesteld. Zoals gezegd zijn er vele manieren om te bewegen, maar woningsruil wordt steeds gebruikelijker. Ongeacht waar je in ons land wilt gaan wonen, vind je via onderstaande link meer informatie over woningen:
1. Wijzig je adres ruim van tevoren bij een verhuizing
Een belangrijk onderdeel van verhuizen is natuurlijk dat je je oude huis afmaakt. Wees er zeker van dat je ruim van tevoren je adres wijzigt bij je gemeente (nog belangrijker als je naar een andere gemeente verhuist) om ervoor te zorgen dat belangrijke post niet blijft steken in het huis dat je achterliet en moet worden doorgestuurd.
2. Neem een nieuw of verhuisd elektriciteitscontract
Je hebt natuurlijk een elektriciteitscontract nodig voor je nieuwe woning, en je kunt je bestaande contract meeverhuizen of een nieuw contract afsluiten met een elektriciteitsbedrijf. Soms is de elektriciteit al inbegrepen in je nieuwe woning, maar zorg dat je dat altijd zeker weet om te voorkomen dat je zonder elektriciteit komt te zitten.
3. Neem een nieuw internetcontract
Ook breedbandovereenkomsten kunnen worden herzien vóór een verhuizing, om te voorkomen dat je veel tijd kwijt bent aan het verkrijgen van een werkende verbinding wanneer je net bent verhuisd en veel dingen moet uitpakken om je te settelen. Zeg op tijd je huidige breedbandcontract op en teken een nieuw contract, of zet je bestaande contract over naar je nieuwe huis.
4. Controleer de verzekeringen
Hoeveel ben je verzekerd in je nieuwe huis? Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij en bespreek een passende regeling. Dit is vooral belangrijk als je van woningtype verandert, van huurwoning naar koopwoning of van koopwoning naar woning. Er kan bijvoorbeeld een toeslag voor huiseigenaren worden toegevoegd aan je huisverzekeringspolis als de vereniging van huiseigenaren geen gemeenschappelijke heeft.
5. Boek een timmerman
Als er op je nieuwe adres verbouwd moet worden, kan het goed zijn om dat zo snel mogelijk voor te bereiden. Begin met het boeken van vaklui en het aanschaffen van materialen, zodat ze snel na je verhuizing in je nieuwe huis aanwezig zijn.
6. Boek een verhuisbedrijf
Moet je zelf verhuizen of moet je een verhuisbedrijf inhuren? Boek het verhuisbedrijf of huur een verhuiswagen of aanhangwagen bij een tankstation of verhuurbedrijf.
6. Afvalbeheer
Als je naar een huis verhuist, moet je een afvalabonnement afsluiten bij de gemeente. Dit kan ook dingen inhouden als uitzoeken waar het dichtstbijzijnde recyclingcentrum is.
7. Pak slim in
Vul de verhuisdozen zo gelijkmatig mogelijk en verdeel ze zo dat niet alle zware spullen in dezelfde dozen terechtkomen. Pak dingen die je niet dagelijks gebruikt zo vroeg mogelijk in, zodat niet alles op de laatste dag of dagen voor de verhuisdag moet worden ingepakt. Label de dozen met de kamer waar ze naartoe gaan en wat ze bevatten, en het zal gemakkelijker zijn om uit te pakken op je nieuwe adres.
8. Rust goed uit
Als je zelf verhuist met de hulp van vrienden en familie, is het een goed idee om goed uitgerust te zijn op de verhuisdag zelf. Eet een goed ontbijt en kleed je ongemakkelijk. Dit geldt vooral als je met een heel gezin of met kinderen verhuist. Het zal energie kosten. Dus waarom trakteer je jezelf niet op een afhaalpizza tijdens de verhuizing?
9. Pak een tas
Of je de verhuizing nu zelf doet of een verhuisbedrijf inhuurt, je hebt een tas nodig voor dingen die je vrijwel meteen nodig hebt. Je wilt niet zonder toiletpapier en zeep zitten, noch zonder lamp/lamp zodat het pikdonker is als de zon ondergaat. Neem ook een toilettas mee en al het andere wat je inpakt voor als je een nachtje weg bent, zodat je in je nieuwe huis rustig naar bed kunt gaan.