7.2 C
De Bilt

Verhuur je huis met deze 6 tips

Heb je al een nieuw huis gekocht maar lukt het je niet om je huidige woning te verkopen? Oei, dat kan voor veel problemen zorgen. Het is echter mogelijk om je huis te verhuren zodat je toch nog wat inkomsten krijgt terwijl je zelf niet meer in het pand woont. Verkoop je uiteindelijk de woning toch? Je moet je dan op het huurportaal uitschrijven, waar je je ook moet inschrijven als je je huis gaat verhuren. Deze tips helpen hierbij! 

1. Stel een huurovereenkomst op

Zorg voor een schriftelijke huurovereenkomst zodat elke partij hun rechten en plichten begrijpt. Een goed huurcontract voldoet aan de eerlijke woon-, huur-, huurders- en verzekeringswetten van je regio. Deze wetten verschillen soms, dus het is veiliger om met een lokale advocaat samen te werken. Vermijd het gebruik van huurovereenkomsten van internet, waarschuwen experts, omdat deze mogelijk niet voldoen aan de wetten van specifieke gebieden. 

2. Zoek een goede huurder

Huurders vind je door te adverteren in lokale kranten, zowel in print als online. Ook sociale media als Facebook kun je gebruiken. Verspreid het woord ook via vrienden, familieleden en collega’s. Vraag potentiële huurders om een ​​aanvraagformulier in te vullen met hun basisgegevens: naam, werkgever, salaris, vorige verhuurders en referenties. Je hebt ook hun burgerservicenummer en ondertekende machtiging nodig om kredietrapporten en criminele geschiedenis te controleren. 

3. Huur een beheermaatschappij in

Er worden voornamelijk kosten in rekening gebracht voor twee diensten: het vinden van een huurder, inclusief advertenties en antecedentenonderzoeken, en het beheren van het onroerend goed. De vergoeding voor het vullen van een huis kan variëren van 50% tot 150% van een maand huur, afhankelijk van het gebied. Maandelijks beheer omvat het innen van de huur, het in rekening brengen van achterstallige vergoedingen, het afhandelen van reparaties en het afhandelen van vroegtijdige leegstand en ontruimingen.

4. Bepaal je huurprijs

Krijg een idee van huurbedragen door kranten, online bronnen of buurthuurborden te controleren. Wees realistisch over huurniveaus. De huurprijs kan lager zijn dan je hypotheekbetaling, maar als je een huurder wilt vinden, moet de huur vergelijkbaar zijn met wat er op de markt is.

5. Verzeker je woning

Het is uiterst belangrijk om je huis te beschermen met de juiste verzekeringspolis. Je hebt een andere polis nodig als je een woning aan een huurder verhuurt dan als je deze als je hoofdverblijfplaats gebruikt. Terwijl je in het huis woonde, was je verzekering een huiseigenaarpolis, die de structuur, schade en je bezittingen in het huis dekte. Als verhuurder heb je juist alleen een opstalverzekering nodig. Een inboedelpolis hoeft niet afgesloten te worden, vooral niet als de huurder zelf zorgt voor het meubilair.

6. Bereid je voor op uitzettingen

Voor het uitzetten van een huurder heb je een advocaat nodig. Als de huurder niet vrijwillig vertrekt, kun je niet zomaar hun persoonlijke eigendommen gaan verhuizen en ze eruit schoppen. Je moet naar de rechtbank gaan om de uitzetting te regelen. Hiervoor heb je zeker een advocaat nodig, terwijl je mogelijk ook nog andere professionals in moet zetten hiervoor. Hopelijk hoef je echter nooit een huurder uit je huis te zetten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio