Als apothekers bij een tekort aan geneesmiddelen een vervangend geneesmiddel leveren dat niet is geregistreerd in Nederland kan dat voortaan vergoed worden uit de basisverzekering. Dat heeft de ministerraad op voorstel van minister Bruno Bruins van medische zorg besloten.
Geneesmiddelentekort toegenomen
Het aantal geneesmiddelentekorten is de afgelopen jaren toegenomen. De meeste tekorten zijn op te vangen met een ander geregistreerd geneesmiddel volgens de minister. In uitzonderlijke gevallen heeft een patiënt een geneesmiddel nodig dat niet in Nederland is geregistreerd. Die geneesmiddelen worden nu echter niet vergoed uit de basisverzekering, tenzij het gaat om weesgeneesmiddelen die bij minder dan 1 op de 150.000 inwoners worden voorgeschreven.
Kosten vervangend middel
Zorgverzekeraars vergoeden deze middelen veelal uit coulance. En als dit niet het geval is, worden de kosten gedragen door de apotheek of de verzekerde zelf.
Toegankelijkheid van zorg waarborgen
Het is wenselijk dat het vervangende geneesmiddel vergoed wordt als onderdeel van het basispakket van de zorgverzekering, om de toegankelijkheid van zorg voor de patiënt te waarborgen zo zei minister Bruins.
De vergoeding van het vervangende geneesmiddel is tijdelijk en stopt als het geneesmiddeltekort voorbij is.