4.3 C
De Bilt

Vochtige doekjes uit het riool grondstof voor groene daken van

BlueRoof maakt van rioolafval, zoals vochtige doekjes, een voedingsbodem voor groene daken en lost daarmee twee waterproblemen op; een nieuwe verwerking voor ongewenst afval uit het riool én wateropvang op daken bij hevige regenbuien. Tot begin 2020 testen zij hun product, daarna brengen ze het op grotere schaal in de praktijk.

Ruim 80% afval is vochtige doekjes

Op afvalwaterzuiveringen komt alles aan wat via het toilet, douche, gootsteen en de put in het riool wordt gedaan. Ruim 80% van het grove afval in het riool bestaat uit vochtige doekjes. Het grootste deel van dit soort doekjes, denk aan vochtig toiletpapier, babydoekjes, cosmetica doekjes en schoonmaakdoekjes, zijn niet gemaakt om door te spoelen. Ze verstoppen riolen, laten gemalen vastlopen en verstoren het zuiveringsproces.

vochtige doekjes
Vochtige doekjes uit het riool – Foto: Blueroof

BlueRoof – van proef tot proof

Sinds 2017 ontwikkelt BlueRoof een voedingsbodem uit het roostergoed van de afvalwaterzuivering. Deze ontwikkeling heeft tijd gekost, aangezien zij wereldwijd de eersten zijn die op deze wijze het roostergoed van de vuilverbranding redden. Maar ze zijn bijna zover! In 2020 worden de eerste groene daken met van rioolafval aangelegd.

Flinke reductie CO2-uitstoot door vochtige doekjes

De voedingsbodem is lichtgewicht, voedzaam voor planten, zéér waterbergend en duurzaam. Het kan bij de aanleg van een groen dak een CO2-uitstoot van wel 5 kilo per vierkante meter voorkomen! Op een verantwoorde manier kunnen daken worden gecreëerd die een langdurige bijdrage leveren aan de biodiversiteit, zorgen voor droge voeten en vooral ook een welkome onderbreking zijn van het soms grijze dakenlandschap.

Waterschap werkt aan de toekomst

Klimaatverandering zorgt voor grotere uitdagingen in het waterbeheer; hevige regenval in korte tijd en langere perioden van droogte. Met onder andere groene daken maken we de omgeving groener zodat het beter bestand is tegen de grillen van het klimaat. Dit initiatief draagt niet alleen bij aan een groenere omgeving maar is ook een alternatief voor de verbranding van een afvalstroom waardoor we onze uitstoot van CO2 verminderen. Als waterschap stimuleren we deze innovaties graag.

Samenwerking

Aan de totstandkoming van de pilot BlueRoof hebben het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, het hoogheemraadschap van Rijnland, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waterschap Aa en Maas, waterschap Amstel Gooi en Vecht, CityLab 010 en AquaMinerals een bijdrage geleverd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio