Bij ontslag is het geen overbodige luxe om juridische hulp in te schakelen, zoals een ontslagjurist. Ontslag is namelijk een ingrijpend moment waarbij veel onzekerheid om de hoek kan komen kijken. Een ontslagjurist kan je helpen in deze lastige periode en kan je ook vertellen wat je te wachten staat. Wat deze jurist doet, vertellen we je in de onderstaande blog.
Wat is een ontslagjurist precies?
Om te beginnen is het natuurlijk goed om eens naar het takenpakket te kijken van een ontslagjurist. Zo is deze gespecialiseerd in arbeidsrecht. Er zijn namelijk veel regels gebonden in het werkveld en deze gespecialiseerde jurist kan je helpen om dit in goede banen te leiden.
Een ontslagjurist legt namelijk de focus op de rechten die je krijgt als werknemer bij een ontslag. Het is een groot verschil met een ‘gewone’ advocaat of jurist, aangezien deze jurist veel meer kennis heeft over de regels omtrent een ontslag. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op www.ontslagjuristennederland.nl.
In welke situaties schakel je deze gespecialiseerde jurist in?
Er zijn verschillende situaties waarin je een ontslagjurist kan inschakelen.
Zo kan het zijn dat je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen. Dit is een document waarin eigenlijk jouw ontslag wordt voorgesteld. Misschien weet je niet goed wat het is en wat je hiermee moet. De jurist kan je hierbij helpen.
Ook kan het zijn dat je boventallig wordt verklaard, waarbij de functie die je op dit moment uitoefent niet meer bestaat. Om verschillende redenen binnen de organisatie kan dit gebeuren, maar dit is voor jou natuurlijk niet prettig. Ook kan hierbij een ontslagjurist je helpen.
Wil jouw werkgever jou ontslaan op staande voet? Ook dan is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent, want bij ontslag op staande voet zitten veel haken en ogen. Een ontslag op staande voet mag namelijk alleen als jouw werkgever hier ook een goede reden voor heeft.
Is er sprake van langdurig verzuim of van een arbeidsconflict, en wil jouw werkgever jou ontslaan? Een jurist gespecialiseerd in ontslag kan je hierbij helpen, want ook hierbij gelden weer verschillende regels waar een werkgever aan moet voldoen. Denk aan de periode van het verzuim.
Wil je zelf ontslag nemen, maar wil je dat wel met goede voorwaarden doen? Deze jurist kan je advies geven en kan je vertellen waar je allemaal op kunt letten.
Wat doet een ontslagjurist concreet voor jou?
Een ontslagjurist kan diverse taken voor jou uitvoeren, zodat alles op een goede manier kan verlopen. Zo begint een jurist gespecialiseerd in ontslag met het bekijken van de situatie. Hij of zij kijkt dan bijvoorbeeld of je terecht bent ontslagen, of dat het geheel onterecht is geweest. Ook doen ze een controle op je vaststellingsovereenkomst die je samen met je werkgever hebt opgesteld. Een ontslagjurist gaat dan voor jou onderhandelen met je werkgever. Dit kan gaan over je ontslagvergoeding, over vrijstelling van werk of over referenties.
Mocht dit allemaal achter de rug zijn, dan gaat een ontslagjurist jou voorzien van adviezen en de vervolgstappen. Denk bijvoorbeeld aan het bezwaar maken tegen de eisen en in extreme gevallen kan je zelfs tegenover je werkgever komen te staan in de rechtbank. Een ontslagjurist begeleidt je in het hele proces, zodat alles volgens de regels kan verlopen en je krijgt waar je recht op hebt.