Het planten van een haag in de tuin wint weer aan populariteit. Er is een tijd geweest waarin veel mensen uit gemakzucht kozen voor een schutting rond de tuin. Je hebt aan een schutting immers minder werk, terwijl je een haag regelmatig moet snoeien om hem mooi te houden. Toch kiezen we weer vaker voor een haag, mede vanuit het oogpunt van duurzaamheid en klimaatadaptatie. Maar niet elke haagplant doet het op elke plek even goed. Het is belangrijk om goed naar de specificaties te kijken.
Zon of schaduw voor je haagplanten
Een belangrijk aandachtspunt is de hoeveelheid zonlicht die de haagplanten in jouw tuin krijgen. Met een tuin op het zuiden zal dat over het algemeen geen probleem zijn, maar ligt de tuin op het noorden, dan valt een belangrijk deel van de dag de schaduw van je huis over de tuin. Een ligustrum ovalifolium (liguster) wordt in de schaduw minder dicht dan in de zon, omdat de groei van de plant ingeperkt wordt. Heb je een schaduwrijke tuin, dan is een prunus rotundifolia (laurierkers) of een carpinus betulus (haagbeuk) wellicht een betere optie. Deze planten doen het zowel in de zon als in de schaduw goed.
Temperatuur
De temperatuur is ook een belangrijke factor bij het kiezen van haagplanten. De winters in Nederland zijn weliswaar niet zo extreem, maar temperaturen van vijf tot tien graden onder het vriespunt komen nog regelmatig voor. Inheemse haagplanten zoals de taxus zijn daar goed aan gewend, maar je zou ook kunnen kiezen voor een niet-inheemse soort, zoals de thuja occidentalis, die van oorsprong uit de oostelijke streken van Noord-Amerika komt. Maar ook een plant uit zuidelijker streken, zoals de prunus lusitanica angustifolia (Portugese laurierkers) kun je gerust in de tuin zetten. Weliswaar is die minder winterhard, maar een temperatuur van tien graden onder het vriespunt kan hij wel doorstaan.
Bodemkwaliteit
Een plant heeft uiteraard de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen gedijen. Sommige planten doen het beter in een kalkrijke grond, andere planten juist niet. Soms is een vochtige ondergrond gewenst, terwijl er ook planten zijn die juist helemaal niet graag voortdurend met hun wortels in de nattigheid staan. In veel gevallen zul je bij perioden van droogte extra water moeten geven om de plant goed te laten groeien. Ook het toedienen van specifieke meststoffen is daarbij aan te bevelen voor het meest optimale resultaat.