-2.1 C
De Bilt
woensdag, 19 februari 2025

4 op de 10 zonnepanelenbedrijven verkopen nu ook thuisbatterijen

De zonnepanelenbranche heeft vorig jaar een flinke klap te verduren gekregen, zo bleek uit het gisteren gepubliceerde Nationaal Solar Trendrapport 2025. Mede daardoor installeert inmiddels 42 procent van de zonnepanelenbedrijven ook thuisbatterijen. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster.

Slimster analyseerde het aanbod van 250 zonnepanelenverkopers verdeeld over het hele land. Ruim de helft daarvan biedt inmiddels ook thuisbatterijen aan, waarbij de combinatie met zonnepanelen vaak actief aangemoedigd wordt. Daarnaast installeert ook bijna een op de vier zonne-installateurs laadpalen, terwijl bijna een derde warmtepompen en een vijfde van de bedrijven airco’s plaatst.

Zonnepanelen en batterij als pakket verkocht

De optie om bij zonnepanelen ook een accu aan te schaffen slaat behoorlijk aan. Inmiddels wordt namelijk bij bijna 13 procent van de aanvragen voor zonnepanelen namelijk ook een offerte voor een thuisaccu opgevraagd. Dat concludeert Slimster na een analyse van ruim tweeduizend recente offerte-aanvragen voor zonnepanelen. En andersom geldt dat bijna 85 procent van de kopers van een losse thuisbatterij aangeeft al zonnepanelen te hebben.

Meer rendement in combinatie met batterij

Met een thuisbatterij kunnen huishoudens beter inspelen op terugleverkosten die leveranciers hanteren. Ook is een batterij van meerwaarde wanneer in 2027 de salderingsregeling eindigt. Met een batterij kan immers tot zo’n 70 procent van de zelfopgewekte stroom direct in huis verbruikt worden, waar dat zonder een batterij vaak zo’n 30 procent is.

Welke producten bieden zonnepanelenbedrijven nog meer aan - Grafiek Slimster

Slimster-eigenaar Marco Schuurman wenst wel te benadrukken dat zonnepanelen ook zonder thuisbatterij nog rendabel zijn. “Alleen al door het deel van de zonnestroom dat je direct in huis verbruikt, bespaart een doorsnee huishouden met tien panelen al zo’n 350 à 400 euro per jaar. Dus zelfs als je voor de 70 procent die je teruglevert helemaal niets meer zou krijgen – wat in de praktijk niet zo is natuurlijk – dan verdien je zo’n set in ongeveer tien à twaalf jaar terug, terwijl de panelen makkelijk 25 jaar meegaan.”

Panelenboeren verbreden hun werkterrein

Schuurman verwacht dat consumenten de komende jaren steeds vaker voor een totaalpakket zullen kiezen. “Door de ontwikkelingen van de laatste jaren – een energiecrisis, terugleverkosten, het stoppen van het salderen – willen steeds meer mensen minder afhankelijk worden van fossiele energie en hun energieleverancier. Een thuisbatterij kan dan bijvoorbeeld helpen om je warmtepomp vaker op eigen zonnestroom te laten draaien of je elektrische auto voor een groter deel op te laden met de stroom van je eigen panelen.”

Volgens Schuurman doen consumenten die nu zonnepanelen willen aanschaffen er dan ook goed aan om goed na te denken over de manier waarop ze die zonnestroom willen gaan gebruiken. “Het devies van ‘gooi het dak maar vol’ geldt niet meer. Het is nu echt belangrijk het aantal panelen, maar bijvoorbeeld ook de oriëntatie, goed af te stemmen op je verbruik. Met zonnepanelen op het oosten en westen, in plaats van het zuiden, wordt de opwek bijvoorbeeld beter over de dag verspreid in plaats van alles in de middag, waardoor je makkelijker deze stroom direct in huis kunt verbruiken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio