Verenigde Staten – ING trekt zich alsnog terug in de Verenigde Staten als financier van de Dakota-oliepijpleiding . Dat maakte de bank dinsdag bekend. Het project is omstreden omdat bij de aanleg van de 1800 kilometer lange pijpleiding de rechten van de Sioux-indianenstam die in het gebied leeft, met voeten getreden zouden worden.
‘Met de kennis van nu waren we er nooit ingestapt’, zei topman Ralph Hamers toentertijd. Eerder had Barack Obama al een streep door het project gehaald, maar de nieuwe president Donald Trump zette het weer door. ABN Amro, die indirect was betrokken bij de financiering van het project, trok zich al eerder terug.
Respectvolle dialoog
De vordering is nu verkocht aan een andere partij. ‘De koper van de lening onderschrijft het belang van een respectvolle dialoog met de stam en andere betrokken groepen’, aldus ING. De naam van de koper is niet bekendgemaakt. De bank draait nog wel deels op voor eventuele verliezen als de lening niet kan worden terugbetaald.
Eerlijke Bankwijzer en Greenpeace zijn blij met de beslissing van ING. ‘ING geeft met dit besluit een belangrijke boodschap af, namelijk dat ze de mensenrechtenschendingen en milieurisico’s die het project heeft veroorzaakt veroordeelt’, aldus Greenpeace.
De ontwikkelaar van de pijplijn, Energy Transfer Partners, zei maandag dat er recentelijk sprake is geweest van ‘gecoördineerde, fysieke aanvallen’, maar gaf geen details. Justitie spreekt van ‘vandalisme’. Een politiefunctionaris zegt tegen persbureau AP dat vrijdag een gat is gebrand in de pijpleiding. Deze week moet olie door de Dakota stromen.
Lees meer over de Dakota-pijpleiding
Omstreden Dakota-pijpleiding mag worden afgebouwd
Het Amerikaanse leger zal een vergunning verlenen om het laatste deel van de omstreden Dakota-pijpleiding aan te leggen. Dat heeft het leger dinsdag aan het Congres laten weten. Tegenstanders hebben direct aangekondigd dat zij naar de rechter zullen stappen.
ING onder zware druk om financiering omstreden oliepijpleiding
De druk op ING neemt toe om zich terug te trekken uit de omstreden Dakota-oliepijpleiding in de Verenigde Staten. Vrijdag zullen 120 investeerders, waaronder verschillende grote Amerikaanse pensioenfondsen, de deelnemende banken in een open brief oproepen de geldkraan dicht te draaien.
Steun de strijd van de indianen tegen Trump
Nederland moet de VS er op wijzen dat enkele van Trumps projecten de rechten van indianen schenden, dat betoogt Serv Wiemers.