7.3 C
De Bilt

Samen werken aan waterrobuuste steden

Binnenland/Buitenland – Zondag 22 maart staat in het teken van Wereld Water Dag. Deze dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om meer bewustzijn te creëren rondom het thema water en de rampen die veroorzaakt kunnen worden door water of door watertekorten. Daarom werkt INTERREG aan waterrobuuste steden

In Oost-Nederland en Nordrhein-Westfalen zijn de laatste jaren steeds vaker weersextremen vastgesteld. Onder andere Münster kreeg in juli 2014 te maken met extreme neerslag en ook de droge zomer van het jaar 2018 had veel impact op alle gemeenten in het grensgebied. Daarom werken binnen het INTERREG-project ‘’Waterrobuuste Steden’’ de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen en de steden en gemeenten Bocholt, Münster, Hengelo (Ov.) en Zutphen samen aan maatregelen die steden waterrobuust maken. Deze samenwerking is ook hard nodig, want een regenbui stopt immers niet bij de grens.


Tijdens de projectbijeenkomst op 12 maart j.l. in Lichtenvoorde kwamen de projectpartners samen om de stand van zaken te bespreken. Het project loopt nog tot maart 2022 en tot die tijd zullen nog veel maatregelen getest worden. Bij een mini-symposium in november dit jaar en het latere eindsymposium worden deze resultaten gepresenteerd. Daarbij is contact met burgers voor de projectpartners een belangrijke prioriteit en daarom wordt veel samenwerking gezocht met scholen en omwonenden. Leerlingen van het Scholeneiland uit Hengelo (Ov.) hebben bijvoorbeeld de opdracht gekregen een groen schoolplein vorm te geven, waarbij ook rekening wordt gehouden met wateroverlast. Op deze manier kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen.

Over INTERREG


De grensregio’s in Europa zijn de verbindende schakels van de Europese Unie. Door samenwerking over de grens verliezen de nationale grenzen in Europa meer en meer aan betekenis. Ter ondersteuning van deze grensoverschrijdende samenwerking heeft de Europese Unie het subsidieprogramma INTERREG in het leven geroepen. Met INTERREG worden samenwerkingsprojecten langs de Europese grenzen financieel ondersteund. Voor de Nederlands-Duitse grensregio staat in de periode 2014-2020 een bedrag van ca. 440 miljoen euro ter beschikking. De doelstellingen die met deze middelen moeten worden bereikt worden beschreven in het samenwerkingsprogramma “INTERREG Deutschland-Nederland”. De belangrijkste doelstellingen van het programma zijn de verhoging van de innovatiekracht van de grensregio en het verminderen van de barrièrewerking van de grens

Het INTERREG V – project ‘’Waterrobuuste Steden’’ wordt gefinancierd door de Europese Unie. Verder ondersteunen het Wirtschaftsministerium van Noordrijn-Westfalen, de provincies Gelderland en Overijssel en de deelnemende steden en gemeenten en waterschappen het project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio