7.4 C
De Bilt

Meer dodelijke ongevallen en uitbuiting werknemers

Landelijk – Uit het jaarverslag van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat er in 2016 meer dodelijke ongevallen zijn voorgevallen en uitbuiting van werknemers is toegenomen.

Onderbetaling van werknemers en het stijgend aantal arbeidsongevallen baren de Inspectie SZW grote zorgen. De Inspectie vindt dat ‘mensen altijd boven productie  moeten gaan’. In 2016 kwamen 70 mensen door arbeidsongevallen om het leven. Ook zien de inspecteurs en rechercheurs dat er werknemers uitgebuit worden. Werkuren die niet worden uitbetaald, uurtarieven die niet kloppen en het ten onrechte inhouden van vergoedingen op het salaris.

Dit staat te lezen in het Jaarverslag 2016 van de Inspectie SZW. Volgens inspecteur-generaal Marc Kuipers ‘zijn onderbetaling en arbeidsongevallen belangrijke fenomenen waar de Inspectie SZW zich steeds meer zorgen over maakt’.

Stijging slachtoffers 14%
Door arbeidsongevallen kwamen 70 werknemers ’s avonds niet meer thuis. Maar liefst 19 slachtoffers meer dan in 2015. Het totaal aantal slachtoffers van arbeidsongevallen steeg in 2016 met 14% ten opzichte van het jaar daarvoor. De meeste slachtoffers vallen in de bouw, industrie, handel en afvalbeheer.

“Werknemers die de ultieme prijs betaalden voor vaak onnodige fouten. Als bedrijfsleven en overheid hebben we de morele plicht om van hun dood te leren. Al deze offers raken niet alleen de bedrijven waar dit is gebeurd, maar ook alle ondernemingen waar datzelfde ongeval morgen plaats kan vinden. Ook als overheid moeten we ons maximaal inspannen om herhalingen te voorkomen”, aldus Marc Kuipers. “De inspectie SZW zet zich daar dagelijks voor in. Waar het kan, doen we dat samen met het bedrijfsleven. Daar waar de wil is van de integere ondernemer en waar de werknemer boven winst gaat. Waar dat niet het geval is vervullen we onze rol als strenge toezichthouder en grijpen we in. Met alle instrumenten die we hebben om misstanden aan te pakken. Maar vooral ook om ze te voorkomen”.

Uitbuiting zorgelijk fenomeen
Een ander fenomeen in het jaarverslag dat uitdrukkelijk naar voren komt, is de uitbuiting van werknemers. Systematische onderbetaling, te lange werkdagen en het ten onrechte laten betalen van vergoedingen worden stelselmatig door de Inspectie geconstateerd. Het handhavingspercentage bij controles hierop bedraagt 40%. Volgens de Inspectie worden door deze bedrijven bewust de wettelijke regels overtreden. Daarnaast is er een categorie die actief de mazen van de wet opzoekt. Met constructies die mogelijk naar de letter van de wet standhouden, maar die vervolgens op allerlei onwenselijke manieren worden toegepast.

Marc Kuipers: “We zetten onze inspectiecapaciteit hier gericht op in. Samen met anderen zoals de NVWA, de ILT en de Belastingdienst. Niet alleen bij het uitvoeren van inspecties, maar ook om te zien hoe we beter gebruik van elkaars databestanden maken. Door het koppelen van de informatie komen we sneller tot gerichte analyses en conclusies. Zodat we zo gericht en efficiënt mogelijk daar kunnen zijn waar dat het hardste nodig is”.

Groter belang maatschappelijke effecten
Ook wordt in het jaarverslag ingegaan op de maatschappelijke effecten van het werk van de Inspectie. Tot nu toe werd de effectiviteit van de Inspectie vooral beoordeeld aan de hand van het aantal uitgevoerde inspecties en de boetes die werden opgelegd. Maar een inspectie kan uren duren, dagen of weken. Een verantwoording met cijfers stimuleert daarbij korte inspecties, terwijl het de samenleving gaat om maximaal effect.  Om die reden richt de Inspectie SZW zich in haar verantwoording meer op deze maatschappelijke effecten.

Nieuwe website Inspectie SZW
Gelijktijdig met het uitbrengen van het Jaarverslag 2016 heeft de Inspectie SZW haar vernieuwde website www.inspectieszw.nl gelanceerd. De onderwerpen op de nieuwe website zijn op basis van gebruikersonderzoek zo goed mogelijk ingedeeld. Verder biedt deze veel informatie over de sectoren waarin de Inspectie SZW werkzaam is en de keuzes die worden gemaakt bij de inzet van mensen en middelen. Daarnaast is de toegang tot het melden van ongevallen, klachten en overtredingen op de site verbeterd. Het jaarverslag is via de website ook als online magazine beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio