8.8 C
De Bilt

Oude bossen nodig voor herstel van natuur.

Binnenland – Bosbouwers stellen dat oude bossen nodig zijn voor de natuur. Daarom sturen zij hun eigen voorstellen om bossen meer bestendig te maken voor het klimaat naar de politiek. Zij vinden dat bomen oud moeten kunnen worden en vergaan, dit is nodig zodat planten en dieren kunnen herstellen.

Minister Carola Schouten (Lanbouw en natuur) werd benaderd door de Nederlandse bosbouwsector. Zij pleiten voor het aanleggen van grootschalige bossen op rijke grond, bijvoorbeeld op moerassige bodems. De bosbouwsector vindt dat het kaalkappen van de bossen in Nederland moet stoppen. Ook wetenschappers en beheerders van bossen zijn het daar mee eens. Er wordt nu een subsidie van miljarden besteed aan de productie van energie uit biomassa. Dit zou vervangen moeten worden door financiële ondersteuning voor gebruik van meer hout in de bouw, die komt uit Nederlandse bossen.

Nieuwe bossen aanleggen

Bosbouwers pleiten er tevens voor om nieuwe bossen aan te leggen, waar de bomen mogen uitgroeien tot grote bomen, waarna ze kunnen aftakelen, zullen omvallen en vergaan, zodat deze levenscyclus de rijkdom aan planten en dierensoorten kan herstellen.
Er zou volgens de bosbouwsector uitgezocht moeten worden of de aansprakelijkheid voor de beheerders, die men kan claimen voor schade door vallende takken, kan worden uitgesloten. Door de angst voor schadeclaims die gemeenten en provincies, zorgt dat de slechte bomen snel omgezaagd worden.

Dit weekend hebben zo’n honderdtwintig bosbouwers, wetenschappers en natuur- en landschapsbeheerders hun visie vastgelegd in de ‘Verklaring van Groeneveld’ . Dit is een lange lijst met aanbevelingen die opgesteld is naar aanleiding van een bijeenkomst over toekomstige bossenstrategie. De verklaring is genoemd naar het kasteel Groeneveld in Baarn, waar de bijeenkomst gehouden werd.

Nieuwe bossenstrategie

In mei kondigde minister Schouten aan in een brief aan de tweede kamer, dat zij met een nieuwe bossenstrategie komt in dit najaar. Er is grote zorg in de samenleving over de houtkap in Nederland. Vorig jaar besloot natuurmonumenten onder de druk van de politieke opinie de boskap, die dit voorjaar geplant stond, op te schorten. staatsbosbeheer wil dit jaar vijfduizend hectare aan nieuwe bossen gaan aanplanten. Bossen hebben een belangrijke rol voor het vastleggen van CO2. Ook daarom is het behouden van bossen en het uitbreiden hard nodig in Nederland. In haar brief aan de tweede kamer maakt Schouten duidelijk dat houtkap, ondanks de protesten, wel doorgaan, om de doelstelling van het Europese natuurbeschermingsprogramma Natura2000 te halen. Zoals bijvoorbeeld in de duinen van Noord Holland, waar plannen zijn om bos te kappen, zodat het duinlandschap, wat leefgebied is van bijzondere soorten, kan herstellen.

DSC07397A
Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

Bossen gekapt

Er zijn in Nederland zo’n twintigduizend hectare bos verloren gegaan tussen 1991 en 1013.
Na 2013 zou er nog ongeveer twaalfduizend hectare gekapt zijn, blijkt uit studie. Er is in die periode dan wel zevenduizend hectare aan nieuwe bossen geplant, maar het duurt altijd nog jaren voordat die bossen volgroeid zijn. De minister, bosbouwers en beheerders maken zich dan ook zorgen over de daling van de biodiversiteit. In de verklaring staat onder andere dat het noodzakelijk is om gemengde bossen aan te leggen, zodat de mogelijkheid voor ziekten en klimaatverandering minder wordt.
“Het toekomstige beheer zal gericht moeten zijn op het bereiken van een zo groot mogelijke veerkracht van het bossysteem”, aldus het advies aan Schouten.
De bossector pleit voor grote boskernen van eiken- en beukenbomen, wat de biodiversiteit zal bevorderen. Omdat het kappen van bomen om een bos gezond te houden zal altijd wel nodig zijn, maar daarom zou er betere voorlichting moeten komen voor de mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio