6.6 C
De Bilt

Veranderen vergoedingen voor geneesmiddelen

Binnenland – Minister Bruno Bruins (medische zorg) kondigde maandag in een brief aan de Tweede Kamer aan dat de vergoedingen voor geneesmiddelen naar beneden gaan. Vanaf volgend jaar moeten er in een uiterste geval zes miljoen Nederlanders gaan bijbetalen voor hun medicijnen. Of wanneer zij kiezen voor een goedkopere vervanger. Wanneer de fabrikanten de prijs van hun producten niet aanpassen aan de nieuwe vergoedingslimieten, is er sprake van ‘het uiterste geval’

Vanaf 2022 moet de verlaging van de vergoeding 140 miljoen euro opleveren, dit staat in het regeerakkoord. het gaat om medicijnen waar een alternatief te krijgen is wat dezelfde werking heeft, zoals bloeddrukverlagers. Al deze bloeddrukverlagende medicijnen zitten in een groep bij elkaar. Niet alle medicijnen in die groep worden geheel vergoed. De vergoeding die de verzekeraar betaalt is op basis van het gemiddelde van al de bloeddrukverlagende medicijnen die in die groep zitten. Een patiënt moet bijbetalen wanneer het medicijn duurder is dan het gemiddelde.

De gemiddelden blijken nogal verouderd te zijn. In 1998 zijn deze gemiddelden voor het laatst aangepast. Er zijn intussen veel meer goedkope medicijnen bij gekomen. Daardoor liggen de meeste medicijnen onder het gewogen gemiddelde en hoeft bijna niemand bij te betalen.
Het gemiddelde daalt wanneer minister Bruins met de huidige prijzen gaat rekenen waardoor er medicijnen boven gemiddeld duur worden. Vanaf 2021 zal er voor deze medicijnen bijbetaald moeten worden of men moet kiezen voor medicijnen die onder het gemiddelde liggen.

Goedkoper alternatief geneesmiddelen

De meeste mensen zullen waarschijnlijk gaan kiezen voor een goedkoper alternatief. Wanneer de fabrikanten zien dat hun medicijn daardoor boven het vergoedingslimiet uit komt, verwacht de minister dat zij de prijs gaan verlagen. Hij denkt dan ook dat er geen zes miljoen Nederlanders last gaan hebben van deze nieuwe vergoedingslimieten.

Doordat er grondstoffen duurder zijn of goedkope medicijnen uit de handel zijn gehaald, zijn er ook groepen medicijnen waarvan de prijzen zijn gestegen. Daardoor zal stijgt het gemiddelde en de vergoedingslimiet. Patiënten die die nu bij moeten betalen, zullen daar baad bij hebben.
Volgens het ministerie van volksgezondheid zijn 5 miljoen Nederlanders ongeveer 50 euro per jaar kwijt wanneer de patiënten of de fabrikanten niets doen. Voor zo’n miljoen mensen komt de rekening op 50 tot 250 euro per jaar.

Het is niet voor iedereen eenvoudig om op andere medicijnen over te gaan. Er zijn specifieke medicijnen waar patiënten niet zomaar van over kunnen stappen. In dat geval kan de patiënt bij de huisarts een briefje krijgen dat er een medische noodzaak is voor dit medicijn. Dan wordt het duurdere middel ook vergoed.

De fabrikanten die de medicijnen maken worden niet blij van de verlaging. Volgens hen was één van de oorzaken van het medicijn tekort de lage vergoeding. Zij zeggen dat Nederland achteraan staat bij een tekort aan medicijnen, omdat de prijzen laag zijn. Bruno Bruins wil voorraden aanleggen om tekorten tegen te gaan.

Fabrikanten van geneesmiddelen zullen niet gelukkig zijn met de verlaging. Zij klagen al over de lage vergoedingen, volgens hen een van de oorzaken dat Nederland vorig jaar het medicijnentekort zag verdubbelen ten opzichte van 2017. Als er ­ergens een tekort op de wereld is, dan staat Nederland door de lage prijzen achteraan, betogen zowel zij als de apothekers. Minister Bruins heeft al eerder aangegeven dat hij voorraden wil aanleggen om tekorten tegen te gaan.

Reacties van het volk

Op sociale media reageert men verontwaardigd op de aankondiging dat er meer betaald moet gaan worden voor de medicijnen.
Opmerkingen als:

Waarom betaalt Nederland meer voor dezelfde medicijnen dan andere landen? Waarom hoort de Nederlandse zorgpremie tot de hoogsten in Europa? Waarom zijn in Nederland zorgverzekeraars, politici, ex-politici en farmaceutische industrie zo nauw met elkaar verweven via een “old boys circuit”? Waarom kent de Nederlandse zorg zo’n waterhoofd aan managers, coördinatoren, bestuurders, directeuren en adviseurs?
Waarom lossen jullie nooit de werkelijke problemen op maar naaien jullie altijd de burgers nog hogere kosten aan?

Wat een gaaf land he rutte🤬 oudere die steeds vaker gekort worden,Nederlanders naar de voedselbank,pensioenen die steeds minder worden omdat jullie het geld met miljarden aan Brussel geven, te dure zorg onbetaalbaar ,eigen risico onbetaalbaar nu nog meer medicijnen uit het pakket🤬schaam jullie daar in denhaag

Kortom chronisch zieken worden opnieuw gestraft voor het feit dat ze (ongewild) ziek zijn. Echt ongelooflijk dit!!” 

Verschrikkelijk! Ik slik 9 broodnodige medicijnen.
385 euro eerst zelf betalen. Daarbovenop nog 300 voor medicijnen die niet geheel vergoed worden maakt 685, en daar komt nog 250 bij? En dan de maandelijkse premie nog.
En dat met alleen een Wia?
Ze kunnen beter eerlijk zeggen, als je iets mankeert moet je dood
.”

Patiënten de dupe

De mensen begrijpen niet dat er geen andere manier is om de fabrikanten te verplichten om prijzen te verlagen, dan over de ruggen van zieke mensen die het toch al moeilijk hebben. Blijkt uit opmerkingen als:

Moet je als aangesteld Minister niet gewoon onderhandelen #prijzen afdwingen in plaats van het via het volk proberen voor elkaar te krijgen !!!
Wat ben je dan een slappe zak en ben je de job minister niet waardig !
Wat een slappe zooi is onze regering toch !

Ja joh ..gooi t gezeik bij de patienten neer..alsof zij t kunnen helpen dat ze medicijnen nodig hebben

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio