7.2 C
De Bilt

In de zomer 30 zonnebranddispensers in Oosterhout beschikbaar

Oosterhout Inwoners en bezoekers kunnen vanaf deze week op verschillende locaties in Oosterhout gebruikmaken van zonnebranddispensers. Bij diverse sportverenigingen, kinderdagverblijven en openbare locaties verschijnen in totaal dertig dispensers. Wie de zonnebrand thuis vergeten is, kan zich insmeren met de zonnebrand uit deze zonnebranddispensers. Initiatiefnemer is inwoonster Lynn van Gils.

Initiatiefneemster Lynn van Gils: “Huidkanker ontwikkelt zich ongeveer bij 20% van de Nederlandse bevolking. In Oosterhout zijn dit meer dan 11.000 gevallen, een onwijs hoog aantal! Als schoonheidsspecialiste van LyoDerma en huidtherapeut in opleiding weet ik dat het smeren van minimaal een zonnefactor 30 van essentieel belang is om huidkanker op latere leeftijd te voorkomen.

Zonnebranddispensers

Helaas zit het nog niet in ons systeem om deze zonnebrand mee te nemen naar bijvoorbeeld een sportclub of terras, waardoor er te weinig zonnebrand wordt gesmeerd. Na het contact met de gemeente Oosterhout waren er veel enthousiaste reacties en kon ik mijn plan om zonnebrand toegankelijker te maken, verder uitwerken. Ik ben blij dat de gemeente Oosterhout zich samen met mij inzet voor de preventie van huidkanker om deze hoge aantallen in te toekomst te kunnen verminderen!”. 

Lynn: “We hebben sportverenigingen en kinderdagverblijven aangeschreven. Tot nu toe hebben zich negen organisaties gemeld. Voetbalvereniging TSC wil de zonnebranddispensers bijvoorbeeld inzetten tijdens hun internationale voetbaltoernooi op 18 en 19 juni. De organisaties krijgen de zonnebranddispenser met één voorraad zonnebrand. Zij zorgen zelf voor het bijvullen van de dispenser”.

De dispensers bevatten zonnebrandcrème met een hoge bescherming (SPF30) tegen UVA en UVB stralen. De crème is waterresistent, bevat geen parfum, is PH-neutraal en ook geschikt voor kinderen.

Meer voor elkaar

Wethouder Clèmens Piena: “We zijn blij met een initiatief zoals dat van Lynn. We kunnen veel doen om gezondheidsproblemen te voorkomen, zowel lichamelijk als geestelijk. Samen met partners werken we hieraan, maar ook inwoners hebben goede ideeën. Daar zijn we naar op zoek. Via het ideeënplatform doemee.oosterhout.nl kunnen initiatiefnemers andere inwoners betrekken en aan de slag gaan met hun idee.

Als gemeente ondersteunen we als dat nodig is met kennis en een bijdrage van maximaal € 2.500,- per idee”. De gemeente ondersteunt de initiatieven vanuit het lokaal preventieakkoord. Samen met partners en inwoners probeert de gemeente gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio