De Grote Nederlandse dierentuinen denken wel weer open te kunnen

De grote dierentuinen in Nederland, zoals Artis, Blijdorp en Ouwehands dierenpark geven aan dat zij best wel weer snel open kunnen. Lisette de Ruigh, directeur van de  Nederlandse Vereniging van Dierentuinen zegt dat het zeker haalbaar is om te voldoen aan de 1,5 meter norm. De 13 grootste dierentuinen zijn aangesloten bij deze vereniging.

Uit een onlangs gehouden onderzoek over wat mensen het meest missen, blijkt dat zeven dierentuinen in de top 10 stonden. De Ruigh zegt dat het daarom ook goed zou zijn als de dierentuinen weer open zouden gaan.

Daar is volgens haar niet veel voor nodig. Er zijn maar een paar eenvoudige aanpassingen nodig. Zo kan er kan bij de ticketverkoop een éénrichtingsverkeer worden ingevoerd en de kaarten kunnen online worden verkocht. Zo kun je voorkomen dat er lange rijen bij de ingang staan en je kunt het aantal bezoekers regelen. Ook kunnen er vakken gemaakt worden waar de bezoekers in kunnen staan.

Als gevolg van de maatregelingen om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreid, hebben de dierentuinen veel minder omzet. Volgens Ruigh kan er gelukkig nog wel voer gekocht worden. De dierentuinen zijn gezonde bedrijven met wat reserve achter de hand. Ook kon er voor het personeel gebruik gemaakt worden van de loonkosten regeling van de overheid

Wel is er minder omzet terwijl vaste kosten gewoon doorlopen. Deze kosten bestaan o.a. uit voer, dierenartsen en onderhoud. Wanneer de dierentuinen langer dicht moeten blijven, komen er problemen met investeringen als modernisering, natuurbehoud, educatie en onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Other episodes