Dierenorganisaties zoeken alternatief voor vergassen van ganzen

In Voerendaal hebben dierenorganisaties contact gezocht met de gemeente  omdat ze het er niet mee eens zijn dat zo’n 80 ganzen moeten worden vergast.
Deze ganzen wonen al vele jaren op en rond ’t Brook waar ze voor veel overlast zorgen. Wethouder van openbare ruimte, Pierre Verbraak geeft aan dat de ganzen alles onder poepen. Ook de opritten van omwonende en daar zijn veel klachten over. De ganzen krijgen per koppel zo’n 6 of 7 jongen en er zijn niet veel natuurlijke vijanden, dus worden het er steeds meer.

Verbraak heeft er met de omwonende en de gemeente over gepraat. De enigste oplossing die de gemeente kan bedenken, is het vangen en doden van de ganzen. Al vind Verbraak het doden van de ganzen geen prettig idee. Maar hij zou niet weten waar ze anders met de ganzen naar toe moeten. Er is al eens getracht de ganzen te verjagen, maar die waren al snel weer terug.

Ook is geprobeerd om de eieren te schudden, de bedoeling is dat daarmee de kiem in het ei gedood wordt, maar dit heeft niet voldoende geholpen.

Sandra van de Werd van het comité Dierennoodhulp vermoed dat de eieren dan niet goed geschud zijn. Zij heeft samen met de Ganzenbescherming, Een dier een vriend, Rechten voor al wat leeft en Stichting Dierennood een brief gestuurd naar de gemeente Voerendaal om dat zij willen voorkomen dat de ganzen worden gedood.
Van de Werd heeft een betere oplossing. De ganzen kunnen worden gevangen en over gebracht naar  Akka’s Ganzenparadijs, dat is een opvangcentrum voor ganzen in Dalen. De ganzen in deze tijd vangen en doden is zeer dieronvriendelijk. De ganzen hebben nu jongen en ze zijn in de rui. Ze kunnen dus niet weg vliegen. Ook is vergassen een pijnlijke dood. Ganzen kunnen namelijk lang hun adem inhouden. Ze slapen dus niet in door het gas, maar stikken.

Dat de dierenorganisaties met alternatieven komen, vindt de wethouder fijn. Wanneer de alternatieven bekeken worden en haalbaar blijken te zijn, hoeven de ganzen niet afgemaakt te worden. Dit vind Verbraak wel een prettig idee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Other episodes