Huisdieren en het coronavirus: ‘De fretten zitten in quarantaine’

De Universiteit Utrecht onderzoekt bij besmette zorgmedewerkers of het coronavirus ook onder hun huisdieren rondgaat. Er wordt gekeken naar katten, honden en fretten, daar worden dan monsters van afgenomen.

Het verbaast Rine Oddens van Frettenvereniging Frettig Gestoord niet dat huisdieren ook besmet kunnen raken met het virus. “Een fret heeft dezelfde longen als mensen. Ze kunnen al dezelfde ziektes krijgen als mensen”, vertelde Rine aan EditieNL. “We hadden er al rekening mee gehouden dat het kon.

Het RIVM over huisdieren

Volgens het RIVM zijn er maar enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. De katten werden ziek, de honden niet.

In de meeste gevallen waren de eigenaren van het besmette dier ook ziek en positief getest. Het RIVM vermoedt dat de eigenaren het huisdier hebben besmet. Toch is de kans op besmetting volgens het instituut erg klein, omdat het over de hele wereld maar om een paar besmette huisdieren gaat.

Mensen die besmet zijn met het virus, wordt aangeraden intensief contact met huisdieren te mijden.

Fretten in quarantaine

Er worden door de frettenvereniging ongeveer vijftien dieren opgevangen. “In het begin stopten we met het plaatsen van de dieren bij mensen”, vertelt Rine. “Maar we kunnen niet alle fretten blijven houden. De fretten die we nu bij mensen thuis plaatsen, zitten al drie weken in de opvang in quarantaine.”

De fretten zitten ook in aparte hokken. Er zijn afspraken gemaakt over mensen die langskomen., meld Rine.

Huisdieren kunnen dus blijkbaar wel besmet raken, maar hoe alert moet een baasje van een huisdierzijn? Dierenarts Marnix Lamberts zegt daar op; “Je moet het huisdier zien als onderdeel van je familie. We weten zo weinig over de besmetting onder dieren, dan kan je maar beter gewoon voorzichtig zijn.

“Blijf zoveel mogelijk thuis, ook met je dier. En als er bezoek is, laat je huisdier dan 1,5 meter afstand houden. Geen fysiek contact en geen geknuffel”, aldus Lamberts. “Je moet zoveel mogelijk zien te voorkomen dat dit coronavirus in dieren komt en op die manier gaat pingpongen.”
Al is dit in de praktijk vaak lastig met bijvoorbeeld honden en katten die graag bij hun baasje zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Other episodes