Onduidelijkheid bij hondenscholen rond corona regels

Omdat er bij de laatste persconferentie van minister Rutte op 8 mei, de regels versoepelt werden, leek er ook voor hondenscholen duidelijkheid te komen of zij weer mochten starten.
Er stond in eerste instantie op de website van de Rijksoverheid vermeld ‘Vermijdt drukte en groepen van meer dan 10 personen’.
Ook mag men weer buiten sporten, zolang de afstand van 1,5 meter maar wordt gehandhaafd.

Ook hondenscholen waren vanwege de corona maatregelen gestopt met het geven van cursus in groepen. Met de nieuwe maatregelen, dachten veel hondenscholen ook weer aan de slag te kunnen.

Een hondenschool in Krimpen aan de Lek, wilde daarom dan ook weer starten met groepsles geven.
“Het is belangrijk voor het welzijn van honden om een goede start te maken. Er zijn momenteel veel mensen die een pup of hond hebben genomen. In veel gevallen is daar niet vooraf over nagedacht en kun je teleurstellingen voorkomen door met begeleiding een goede start te maken. Voor de socialisatie van pups is het trainen in groepen ook van belang. Het is heel belangrijk dat de nieuwe baasjes begeleiding krijgen om dierenleed te voorkomen.” Aldus de hondenschool.

Toen de zin ‘vermijd groepen van meer dan 10 personen’ uit de tekst van de Rijksoverheid verdween, ontstond er onduidelijkheid onder de hondenscholen en werd er veel over gediscussieerd op Facebook. Mochten zij nu wel of niet met groepsles starten?
Daarom gingen veel hondenscholen vragen stellen aan gemeenten, veiligheidsregio’s en het RIVM. Maar er bleek al snel dat er heel verschillend gedacht werd in gemeenten. ‘Een hondenschool valt niet onder sport. Je mag geen samenkomst organiseren’. Waren wat antwoorden. De ene hondenschool kreeg wel toestemming om te starten, de andere niet.
Ook blijkt de kunst van het kastje naar de muur sturen door alle partijen goed bedreven te worden.
Het RIVM geeft aan dat zij zoveel vragen krijgen, dat zij deze niet meer persoonlijk kunnen beantwoorden en wijzen de mensen naar de veel gestelde vragen op hun website en naar de website van de Rijksoverheid.
Echter staat daar heel veel informatie, dat tegenstrijdig opgevat kan worden, zodat de vragen onbeantwoord blijven.
Welke regels hebben nu betrekking op het geven van hondentraining op een (privé) buiten terrein?

De hondenscholen blijken dus ook in het grijze gebied te vallen waar niemand raad mee weet.

Dat de hondentraining niet onder sport valt, maakte de verwarring ook groot.
Buiten sporten in een groep mag nu wel, maar hondencursus geven in een groep wordt heel verschillend beoordeeld.
Vooral het feit dat gemeenten en veiligheidsregio’s uiteindelijk moeten bepalen hoe de corona maatregelen in die regio worden toegepast, veroorzaakt in het hele land onduidelijkheid. Ook blijken deze partijen ook in verwarring over de regels en geven pas laat, of zelfs geen antwoord op vragen.

Na de vele verwarring en van het kastje naar de muur gestuurd te zijn, namen enkele hondenscholen via Twitter contact op met minister Hugo de Jonge met de vraag of zij nu wel of niet groepsles mochten geven.
Afstand werd er in de les toch altijd al gehouden en het is op heel veel locaties ook geen probleem.
Uiteindelijk kwam minister de Jonge met een duidelijk antwoord: “Buiten is er geen maximum aantal personen waarmee je samen mag komen meer. Wel is het belangrijk dat je, ook tijdens training, voldoende afstand blijft houden”

Met dit antwoord zou je kunnen denken dat de hondenscholen dan ook weer eindelijk aan de slag kunnen met hun hondenbaan en vele nieuwe hondeneigenaren helpen bij de opvoeding van hun pup. De meeste hondenscholen hebben dan ook al een protocol klaar met maatregelen die gelden tijdens de hondencursus.

Maar er blijken nog veel gemeenten niet van op de hoogte te zijn over groepsvorming die mag tot 100 personen, mits de afstand van 1,5 meter wordt bewaard en passen de corona maatregelen toe zoals zij zelf invullen.
Zo kreeg een hondenschool in Noord Holland het volgende bericht van de gemeente:
“Regionaal wordt hondentraining niet gezien als sporten voor volwassenen. Dat betekent dat de bijeenkomsten dan samenkomsten worden van 3 of meer personen en die zijn conform de noodverordening niet toegestaan.
Ook blijkt er al een hondenschool een boete te hebben gehad vanwege overtreding van de noodverordening.

Eigenaren van hondenscholen zijn daarom nog druk doende met het aanschrijven van de politiek, gemeenten en veiligheidsregio’s. Intussen zijn er naar aanleiding van de uitspraak van minister Hugo de Jonge veel hondenscholen weer gestart met het geven van hondencursus in groepsverband. Omdat zij vinden dat zij welzijnswerkers zijn, in het belang van het welzijn van honden.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Other episodes